Tekstiilin ja Muodin palkinto vastuullisuutta edistävälle Lapuan Kankureille, kunniamaininta kierrätyspioneeri Resterille – ”Koko kotimainen tekstiiliala on puhjennut kukkaan”

Jaana ja Esko Hjelt
Facebooktwitterlinkedin

Suomalainen perinteikäs tekstiiliyritys Lapuan Kankurit on saanut Tekstiilin ja muodin palkinnon. Tunnustuspalkinnon arvo on 10 000 euroa. Se jaettiin Textile & Fashion Forum Helsinki -tapahtumassa 7. huhtikuuta.

”Tuntuu todella huikealta, että meidät palkitaan tämmöisenä hetkenä, kun koko suomalainen tekstiiliteollisuus on noussut uudestaan kukkaan, lähtenyt miettimään lähituotantoa, uusia kuituinnovaatioita ja kiertotaloutta”, kiittelee yrittäjä Jaana Hjelt.

”Emme yksin me, vaan koko ala elää nyt hienoa aikakautta. On mahtavaa saada pyörittää yritystä tämmöisenä aikana, kun Suomen tekstiiliteollisuudessa tapahtuu paljon positiivista”, hän näkee.

Tekstiilin ja muodin palkinto

Yli satavuotinen perinne

Hän ja Esko Hjelt ovat kankureita jo neljännessä polvessa. Lapuan Kankureiden juuret ovat vuonna 1917 perustetussa tekstiilitehtaassa.

”Tekstiili- ja kudontahistoria on siirtynyt yrityksessämme sukupolvelta toiselle. Eskon vanhemmat näkivät ajan, jolloin tekstiiliteollisuutta lähti Suomesta pois. On selvitty monista vaikeista ajoista ja lamasta ja aina on noustu. Palkinto tuntuu todella merkitykselliseltä”, Jaana Hjelt sanoo.

Vastuullisuus on hänen mukaansa yritystoiminnan elinehto. Tuotannon lähtökohtana ovat aikaa kestävät tuotteet. Luonnonvarojen ylikulutus on vakava haaste. Yritys vastustaakin luontoa kuluttavaa, lyhytkestoista halpatuotantoa.

”Perheyrityksessä vastuullisuus on DNA:ssamme ja syvällä arvoissamme. Kaikessa, mitä teemme, ajattelemme seuraavaa sukupolvea.”

Hjeltin mukaan koko kotimainen tekstiiliala tuntuu hengittävän nyt samaa ajatusmaailmaa:

”Oli aika, jolloin yritykset tuntuivat hakevan vain tämän tai ensi vuoden tulosta. Nyt minusta iso osa yrityksiä toimii jo miettien ympäristöä ja ajatellen tulevaisuutta.”

Lapualle uusi villakehräämö ja viimeistelylaitos

Lapuan Kankurit on investoinut kolmisen miljoonaa euroa uusiin tuotantolaitoksiin. Yritys rakentaa Lapualle parhaillaan uutta villakehräämöä ja viimeistelylaitosta.

Uuteen laitokseen tulee lämmön talteenottojärjestelmät, maalämpö ja tarvittaessa myös aurinkopaneelit. Laitos on tarkoitus saada käyttöön tämän vuoden aikana.

Liikevaihdoltaan 7,4 miljoonan euron yritykselle kehräämö- ja viimeistelylaitosinvestointi on merkittävä satsaus.

”Linjasto on suunniteltu niin, että suomalainen lampaanvilla saadaan otettu kiertoon ja käyttöön. Viimeistelylinja ja kehräämö antavat meille valtavasti mahdollisuuksia erilaisten kierrätysmateriaalien käyttöönottoon. Voimme käyttää uusia kotimaisia kuituinnovaatioita ja kuidusta voidaan hyödyntää mahdollisimman paljon. Tuotekehitystyöllä pystymme vaikuttamaan alaan.”

Lapuan Kankureiden laitos

Resterille kunniamaininta

Suomen Tekstiili & Muoti jakoi foorumissa myös erityisen kunniamainonnan. Se myönnettiin kiertotalousyritys Rester Oy:lle. Rester on toiminut tienraivaajana yritystekstiilien kierrätyksessä uusiksi tekstiilikuiduiksi ja laadukkaaksi uusioraaka-aineeksi.

Yrityksellä on poistotekstiilien jalostuslaitos Paimiossa. Rester kehittää jatkuvasti tapoja edistää ja toteuttaa tekstiilien kiertotaloutta yhteistyössä asiakkaiden ja koko tekstiilialan arvoketjun kanssa.

Suomen Tekstiili & Muoti halusi antaa tunnustusta myös kotimaisen tekstiili- ja muotialan korkeatasoiselle koulutukselle. Vuoden 2022 Tekstiili- ja muotialan opettaja -tunnustuksen LAB-ammattikorkeakoulun puettavan muotoilun lehtori Minna Cheungille.

Tekstiilin ja muodin palkinto nostaa esiin suomalaista yritystä tai toimijaa, joka on luonut menestyksekkäästi kasvua omalla liikeideallaan, tarjoaa vastauksia ajankohtaisiin haasteisiin tai toimii alan näkyvänä lähettiläänä.

Ehdokkaat palkinnon saajiksi kerättiin avoimella kyselyllä. Palkinnon voittajan ja kunniamaininnan saajan valitsi tuomaristo, johon kuuluivat professori Pirjo Hirvonen Aalto-yliopistosta, toimittaja Jenny Jännäri Kauppalehdestä, Robert van de Kerkhof Lenzing AG:stä ja toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski Suomen Tekstiili & Muoti ry:stä.

Palkittujen lisäksi finalisteissa olivat mukana Myssyfarmi, Lennol ja Pure Waste.

Palkinnon suojelijana toimi elinkeinoministeri Mika Lintilä.

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuvat: Suomen Tekstiili ja Muoti ry sekä Lapuan Kankurit. Jaana ja Esko Hjelt ovat yrittäjiä neljännessä polvessa.

Facebooktwitterlinkedin