Tracegrow hyödyntää Bolidenin sivuvirran – mangaanisakka jalostuu lannoitteeksi

Tracegrow'n liuosta käytetään peltolannoitteena
Facebooktwitterlinkedin

Kärsämäkeläinen kiertotalousyritys Tracegrow hyödyntää tuotannossaan uutta raaka-ainetta, sinkintuottaja Boliden Kokkolan elektrolyysiprosessissa syntyvää mangaanisakkaa.

Tracegrow käyttää mangaanin valmistamiinsa lannoitteisiin ja tulevaisuuden uusiin akkuteollisuuden sovelluksiin.

Kaksikko solmi marraskuussa 2022 viisivuotisen sopimuksen mangaanisakan toimituksista.

Tracegrow’n toimitusjohtajan Kimmo Hyvärisen mukaan yritys on erittäin tyytyväinen uuteen yhteistyökumppaniinsa.

“Vahvistamme nyt strategiamme mukaisesti raaka-ainelähteitämme, ja yhteistyö Boliden Kokkolan kanssa on yhtiöllemme merkittävä uusi askel teknologiamme skaalaamiseen teollisten sivuvirtojen hyödyntämisessä”, Hyvärinen sanoo.

Bolidenin jätemäärä pienenee

Sinkkiyhtiö on tyytyväinen saatuaan sivuvirralleen käyttäjän. Mangaanisakan toimittaminen Tracegrow’lle pienentää Bolidenin läjittämän jätteen määrää.

“Teemme jatkuvasti työtä sen eteen, että sinkin tuotannossa käytettävät ja muodostuvat aineet saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti”, sanoo Boliden Kokkolan toimitusjohtaja Antti Kontiainen.

Yhtiö on hänen mukaansa jo vuosia hyötykäyttänyt sinkintuotantoprosessin sivutuotteet eli rikkihapon, hopearikasteen, kuparisakan ja höyryn. Mangaanisakan hyödyntäminen on Bolidenille uusi tärkeä askel kiertotalouden kehittymisessä.

Palkittu kasvuyritys

Tracegrow on tähän asti käyttänyt pääraaka-aineenaan käytettyjä alkaliparistoja. Yritys on kehittänyt ja patentoinut kemiallisen menetelmän, jolla se ottaa paristoista talteen hivenaineet ja prosessoi niistä mangaani- ja sinkkipitoista liuosta.

Vedellä laimennettua liuosta käytetään peltojen lannoituksessa.

Yhtiön tukena kehitystyössä ovat toimineet Oulun yliopisto ja Kokkolan yliopistokeskus Chydenius.

Innovatiivinen yritys on pokannut muun muassa Suomalaisten Kemistien Seuran myöntämän Kiertotalousinnovaatio-palkinnon vuonna 2019, Circwasten jakaman Vuoden Kiertopalkinnon 2020 sekä Superfinns-ohjelman Lupaavin kasvuyritys -tunnustuksen 2022.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Adobe Stock. Tracegrow’n kehittämää liuosta on käytetty peltolannoituksessa.

Facebooktwitterlinkedin