Tuhkaa tarjolle Materiaalitoriin

Tuhkan hyötykäyttöä metsäautoteissä
Facebooktwitterlinkedin

Tuhkan hyödyntäminen helpottuu Vastuullista liiketoimintaa tuhkasta -hankkeessa.

Lämpö- ja voimalaitokset voivat nyt tarjota syntyvää tuhkaa hyötykäyttöön Materiaalitorissa.

Materiaalitori-palvelu on kehitetty helpottamaan jätteiden ja sivuvirtojen tuottajien ja hyödyntäjien kohtaamista. Lannoiteasetus ja maarakennusasetus asettavat kuitenkin tarkkoja vaatimuksia erilaisiin hyötykäyttötarkoituksiin soveltuvalle tuhkalle.

Tuhkan tuottaja voi Materiaalitorin ilmoituksessaan luokitella tuhkan sen perusteella, mihin käyttötarkoitukseen se soveltuu.

Tuhkaa etsivä hyötykäyttäjä voi puolestaan tehdä Materiaalitorille ilmoituksen, jossa kertoo etsivänsä tuhkaa tiettyyn käyttötarkoitukseen, esimerkiksi tuhkamursketienä toteutettavaan metsätiehen tai metsän lannoitukseen.

Näin tuhkan hyötykäyttäjät löytävät paremmin omaan käyttötarkoitukseensa soveltuvaa tuhkaa. Materiaalitorille voi myös tehdä hakuvahdin, joka ilmoittaa, kun omat kriteerit täyttävää materiaalia on saatavilla.

Jätekulut pienemmäksi

Luokittelu helpottaa metsäalan toimijoita löytämään ja hyödyntämään uusiopohjaisia lannoitteita ja maanrakennusmateriaaleja. Tuhkan luokittelu on tärkeää myös ympäristövastuullisuuden vuoksi.

”Tuhkan hyötykäyttö on kiertotalouden mukaista toimintaa, joka säästää neitseellisiä luonnonvaroja. Hyötykäyttö vähentää myös tuhkan tuottajan jätekustannuksia varsinkin, jos hyötykäyttökohde löytyy läheltä”, Motivan johtava asiantuntija Ilkka Hippinen sanoo.

Vastuullista liiketoimintaa tuhkasta -hanke on Tapion, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Suomen metsäkeskuksen yhteishanke. Hankkeen loppuseminaari järjestetään 18. marraskuuta.

”Sekä Motivalla että Tapiolla on halu ja tarve edistää jäte- ja sivuvirtamateriaalien kierrätystä sekä hyötykäyttöä”, sanoo projektipäällikkö Tommi Tenhola Tapiosta.

 

Kuva: Scanstockphoto. Tuhkaa voi hyötykäyttää esimerkiksi metsäautoteiden pohjissa, jos luokitus sen sallii.

Facebooktwitterlinkedin