Työvaate kiertää työvaatteeksi – Fristadsin collegessa 15 prosenttia kierrätyskuitua

Kuva: Fristads. Työvaatevalmistaja Fristadsin huppari on valmistettu osittain yrityksen omien vaatteiden kierrätyskuiduista.
Facebooktwitterlinkedin

Ruotsalainen työvaatevalmistaja Fristads on lanseerannut ensimmäisen collegepaidan, joka on valmistettu osittain vanhoista Fristads-vaatteista.

Paidassa kierrätyskuitua on 15 prosenttia. Yritys aikoo kuitenkin kasvattaa kierrätyskuidun osuutta vähitellen ja pyrkiä kohti suljettua työvaatteista takaisin työvaatteiksi -kiertoa.

”Kiertotalouskuitujen osuus lopputuotteessa on valittu huolellisesti, jotta voimme varmistaa korkean laadun. Tavoitteenamme on lisätä suljetun kierron kuitujen määrää ajan mittaan, kun jatkamme kiertotalousratkaisumme kehittämistä,” kertoo Lisa Rosengren, Fristadsin R&D Raw Material -osaston päällikkö.

Kolmen vuoden kehitystyö

Fristadsin ensimmäisen kiertotaloustuotteen kehitys alkoi vuonna 2021, kun pikeepaita valmistettiin osittain käytöstä poistuneista vaatteista, jotka olivat peräisin Fristadsin hollantilaiselta asiakkaalta.

Yhteisessä pilottiohjelmassa käytetyt pikeepaidat kerättiin ja kierrätettiin uusiksi vaatteiksi. Hankkeen kierrätysprosessi sertifioitiin vuonna 2022, mikä teki Fristadsista alueen ensimmäisen vaatetuottajan, joka pystyy takaamaan suljetun kierron mukaisten raaka-aineiden jäljitettävyyden tietylle asiakkaalle.

Nyt Fristads skaalaa kiertotaloustoimintaansa tämän hollantilainen mallin pohjalta.

Mallissa työvaatteet kerätään ensin asiakkailta ja lajitellaan kierrätyskeskuksessa. Sen jälkeen materiaali silputaan ja kuidut avataan. Kierrätyskuitu sekoitetaan muiden kuitujen kanssa ja kehrätään langaksi, jossa kierrätyskuitua on 15 prosenttia. Lanka käytetään uuden kankaan valmistukseen.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti.

Kuva: Fristads. Työvaatevalmistaja Fristadsin huppari on valmistettu osittain yrityksen omien vaatteiden kierrätyskuiduista.

Facebooktwitterlinkedin