Uudelleenkäytettävät astiat tulevat kertakäyttöisten rinnalle jo tammikuussa Ruotsissa – Kamupak ja ruotsalainen &Repeat yhdistyvät

Kamupakin ja &Repeatin astioita.
Facebooktwitterlinkedin

Suomalainen noutoruoka-astioiden uudelleenkäyttöä kehittävä startup-yritys Kamupak on saanut ruotsalaisen kumppanin.

Kamupak kertoi tänään (22. elokuuta 2023) yhdistyvänsä ruotsalaisen kilpailijan ja teknologia-yritys &Repeatin kanssa. Yritykset muodostavat yhdessä kiertotalousyrityksen, joka lähtee tavoittelemaan johtavaa asemaa pohjoismaisilla markkinoilla.

Molemmat yritykset on perustettu vähentämään kertakäyttöpakkausjätettä, Kamupak vuonna 2019 Suomessa ja &Repeat vuonna 2020 Ruotsissa.

Kamupak ja &Repeat rakentavat nyt yhdessä laajasti skaalattavaa toimintamallia uudelleenkäytettävien astioiden palauttamiseen, logistiikkaan ja pesuun.

Yhdistyvällä yhtiöllä yli 500 asiakasta

Kamupak on kehittänyt uudelleenkäytettävien astioiden ja tavaroiden digitaalisen pantti- ja lainausjärjestelmän. Yrityksen RePaas-palvelu (reusable packagign as a service, uudelleenkäytettävä pakkaus palveluna) korvaa kertakäyttöiset noutopakkaukset uudelleenkäytettävillä. Yrityksellä on nyt asiakkaanaan 120 ravintola- ja tapahtuma-alan asiakasta.

&Repeat puolestaan on toiminut pääasiassa Ruotsissa ja Ranskassa korvaten 2,5 miljoonaa kertakäyttöpakkausta uudelleenkäytettävillä. Yritys on kerännyt toimintansa aikana yli kuuden miljoonan euron sijoitukset muun muassa riskipääomayhtiö SuperCapitalilta sekä Alliance Venturelta.

Yhdistymisen jälkeen yhtiöllä on yli 500 asiakasta, mukaan lukien suuret ketjut kuten Espresso House, Wolt, Sodexo, Kespro, Picnic ja Pressbyrån.

Kamupakin ja &Repeatin toiminnot ja teknologiat yhdistyvät, mutta toistaiseksi molempien tuotemerkit ja brändit jatkavat toimintaansa.

”Vahva pohjoismainen toimija”

Uuden yhtiön toimitusjohtajaksi tulee Kamupakin toimitusjohtaja Ilkka Puikkonen. &Repeatin toimitusjohtaja ja toinen perustaja Tor Espen Steinvik jatkaa yhtiössä myöhemmin neuvonantajana.

Mikael Berglin (co-founder &repeat), Iida Miettinen (founder, chairman of the board Kamupak, Ilkka Puikkonen CEO Kamupak, Tor Espen Steinvik (CEO and co-founder &Repeat)

”EU:n direktiivit uudelleenkäytön osalta ovat väistämättä tulossa. Pakkausteollisuus on muutoksen edessä useissa jäsenmaissa. Olemme aloittamassa tätä pitkää matkaa yhdessä Kamupakin kanssa ja luomme vahvan pohjoismaisen toimijan”, Steinvik näkee.

Puikkonen uskoo, että uudelleenkäytön markkinat voittaa se, jolla on kykyä kehittää helppokäyttöisiä palveluita, jotka tarjoavat erinomaisen asiakaskokemuksen.

“Olemme vakuuttuneita, että pystymme siihen ja se onnistuu paremmin yhdistämällä voimat &Repeat:in kanssa. Tavoitteemme on rakentaa selkeä pohjoismainen markkinajohtaja ravintoloiden, kioskien, kahviloiden, tapahtumien, kauppojen ja muiden toimijoiden noutoruokailuun”, Puikkonen linjaa.

Ruotsiin vaatimus digijärjestelmästä

Kertakäyttöisiä take away -astioita tullaan korvaamaan kahviloissa, ravintoloissa, kaupoissa ja tapahtumissa lähivuosina kiristyvän lainsäädännön ajamana.

Ruotsissa tulee jo ensi tammikuussa (2024) voimaan uusi laki, joka velvoittaa ravintoloita tuomaan uudelleenkäytettävät pakkaukset noutoruokailuun vaihtoehdoksi kertakäyttöisille astioille ja pakkauksille. Uudelleenkäytettävien astioiden tulee olla liitettynä digitaaliseen järjestelmään, joka tehostaa astioiden palautumista takaisin ravintolaan pesua ja uudelleenkäyttöä varten.

Kamupak ja &Repeat ovat molemmat investoineet voimakkaasti skaalautuvan teknologia-alustan rakentamiseen noutoruokaekosysteemiin. Yhdistyvä yhtiö haluaa parantaa palautusprosessia tekoälyn ja RFID-teknologian avulla.

Kamupakin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Iida Miettinen uskoo, että koko noutoruokabisnes on muutoksen edessä:

”Uudelleenkäyttö tulee olemaan vaativa rakennemuutos kaikille take away -toimijoille. Se vaatii täysin uudenlaisen ekosysteemin ja infrastruktuurin. Mittakaavan saavuttaminen edellyttää, että alalla on suunnannäyttäjä ja edelläkävijä”, hän toteaa.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuvat: Kamupak ja &Repeat.

Facebooktwitterlinkedin