Uusi jätelaki on lisännyt kiinnostusta hävikin seurantatyökaluihin − Hukka AI on suunnattu kiireisiin keittiöihin
Uusi jätelaki velvoittaa ravintola-alaa kirjaamaan hävikkiä aiempaa tarkemmin. Markkinoille tulee sen seurauksena nyt erilaisia hävikin seurantatyökaluja. Hävikin hallintaohjelma Hukka on suunniteltu erityisesti kiireisiin keittiöihin. Sellaisiin, joissa ei ole aikaa ja resursseja monimutkaisiin ratkaisuihin ja lisälaitteisiin, sanoo Hukka AI:n perustaja Tuure Karhu. Hukkaa voi käyttää nettiselaimessa vaikka pelkällä puhelimella. Se mittaa ja analysoi niin linjasto- kuin lautashävikkiäkin. Kun Hukka lanseerattiin markkinoille alkuvuonna 2020, oltiin siihen kehittämässä koneoppimiseen perustuvaa menekkilaskuria. ”Korona kuitenkin laittoi sekaisin koko ruokapalvelu- ja ravintola-alan ja kehittäminen viivästyi, sillä koneoppiminen vaatii runsaasti syötettyä tietoa ja sen määrähän romahti”, Karhu kertoo. Nykyinen menekkilaskuri tarvitsee ruokatarpeen ennustamiseen arvion asiakasmäärästä, mutta koneäly ei sitä kaipaa. ”Kun palvelua käyttää tarpeeksi pitkään, se osaa kertoa paljonko ruokaa tulisi valmistaa ottamalla automaattisesti huomioon viikonpäivien ja muiden tekijöiden tuomia vaihteluita”, Karhu sanoo. Nyt kun ruokalinjastoilla on jälleen vilskettä, on koneoppimiseen perustuvaa järjestelmää päästy testaamaan oikealla asiakasdatalla. Karhu kertoo, että näin on päästy 7 prosentin hävikkiin ravitsemuspalveluiden...
Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.