Uusiouutiset 1/2008

Facebooktwitterlinkedin

Uusiouutiset 1/2008 ilmestyi 1.2.2008. Lehti käsitteli mm. seuraavia aiheita:

Sähköromu kierrätyksessä – ja oikeussalissa

Samalla kun kansalaiset opettelevat sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätystä, romun tuottajat ja viranomaiset riitelevät pelisäännöistä oikeussalissa.

Sähköromu kierrätyksessä – ja oikeussalissa pdf-muodossa

Kolumni: Avaruuden jätehuolto takkuaa

Viime vuonna juhlittiin ihmiskunnan ensimmäisen satelliitin, Sputnik I:n, lähettämistä maan kiertoradalle 50 vuotta sitten. Vähemmälle huomiolle jäi, että myös avaruusromu syntyi puoli vuosisataa sitten. Sputnik I:n radiolähettimet toimivat vain kolme viikkoa, minkä jälkeen ihmisen aikaansaannokset avaruudessa olivat pelkkää avaruusromua: Sputnik I ja sitä kuljettaneen kantoraketin osat.

Avaruuden jätehuolto takkuaa pdf-muodossa

Oulun mallissa säästetään kuljetuksissa

Iso volyymi ja yksi paikka, siinä tiivistettynä Oulun Jätehuollon käyttämän SER-keräyksen periaate. Niin kutsuttu Oulun malli on ollut käytössä siitä saakka kun SER tuli tuottajavastuun piiriin eli kaksi ja puoli vuotta, ja kokemukset ovat olleet hyvät. Niin Jätehuolto, SER-tuottajayhteisöt kuin asiakkaatkin hyötyvät yksinkertaisesta keräysmallista.

Oulun mallissa säästetään kuljetuksissa pdf-muodossa

Sosiaaliset yritykset kierrättävät eettisesti

Kierrätyksen ja uudelleenkäytön alalla toimii useita sosiaalisia yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet sähkö- ja elektroniikkaromuun. Nämä yritykset eivät vain kierrätä ja uudelleenkäytä sähkö- ja elektroniikkaromua, vaan myös työllistävät vammaisia, osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä henkilöitä.

Omistaja vastuussa autostaan viralliseen romutukseen asti

Valitettavan usein vanhat autonromut eivät päädy viralliseen kierrätysjärjestelmään vaan jäävät pihan perälle ruostumaan.

Kalifornia järjestäytyy huolehtimaan SE-jätteestä

Kun kalifornialainen ostaa tietokoneen tai television, hintaan lisätään 6–10 dollarin kierrätysmaksu. Se takaa laitteen kierrätyksen. 30 miljoonan asukkaan Kultainen Osavaltio huolehtii sähkö- ja elektroniikkajätteestä mahdollisesti maassa parhaiten.

Ympäristöosaamisen kysyntä kasvaa Venäjällä

Ympäristönhuoltopalveluiden ripeä kasvu luo alan suomalaiselle osaamiselle markkinoita. L&T perusti parisen vuotta sitten ympäristönhuoltoon keskittyvän yhteisyrityksen Dubnan kaupungin kanssa ja on vähitellen laajentamassa toimintaansa muuallekin Venäjälle.

KeHa-hanke haluaa Julkiset laitokset ympäristöykkösiksi

Valtion ja kuntien laitosten pitäisi olla ympäristömyötäisinä esimerkkeinä muille. Julkisissa hankinnoissa ympäristönäkökulma on siksi nostettava keskeiseksi kriteeriksi. Tavoitetta ajaa ympäristöministeriön ja kauppa- ja teollisuusministeriön viime vuonna käynnistämä hanke.

 

Facebooktwitterlinkedin