Uusiouutiset 4/2007

Facebooktwitterlinkedin

Uusiouutiset 4/2007 ilmestyi 13.6.2007. Lehti käsitteli mm. seuraavia aiheita:

Yritysten omavalvonta paikkaamaan viranomaistyötä

Olisiko Yhdysvalloissa ja Saksassa käytössä oleva yritysten omavalvontajärjestelmä ratkaisu jätehuollon valvontaan? Ajatusta puntaroitiin Jätelaitosyhdistyksen Jätelaitospäivillä.

Yritysten omavalvonta paikkaamaan viranomaistyötä pdf-muodossa

Pakkausten ympäristömerkitys saa jo huomiota

Pakkausten tuottajayhteisöjen yhteinen palveluyhtiö Pakkausalan ympäristörekisteri PYR Oy täyttää tänä vuonna 10 vuotta. 90-luvun alun pakkausalan ja viranomaisten vapaaehtoissopimuksesta on edetty pitkälle. Jatkossa mietitään tuottajayhteisökentän järkevää rationalisointia.

Paristoille vaaditaan laaja palautuspisteverkko

Sähkö- ja elektroniikkaromun jälkeen tuottajavastuu laajenee paristoihin ja akkuihin. Kuluttajalle käytetyn pariston ja pienakun palauttaminen tulee olla helppoa: kellon nappiparistosta tai kaukosäätimen sormiparistosta pitää päästä eroon kauppareissun yhteydessä.

Pakkausjätteen keräyskustannusten jako hiertää

Pakkausten tuottajayhteisöjä velvoitetaan maksamaan pakkausjätteen kiinteistökeräyksen kulut, mikäli ne haluavat laskea kiinteistöiltä kerätyn jätteen mukaan hyödyntämisprosentteihinsa. Ratkaisua haetaan oikeusteitse, mutta pakkauspuoli on pitänyt auki neuvottelukanavaa viranomaisiin päin.

Kotitalouksilla niukasti keinoja vähentää jätteen määrää

Kotitalouksien aika ja keinot vähentää syntyvän jätteen määrää ovat tavallisessa arjessa melko vähäiset, koska pakkaamattomia tuotteita on vaikea ostaa. Kauppojen toivotaankin tarjoavan pakkaamattomia tuotteita ja antavan konkreettisia ohjeita pakkausten hävittämiseksi.

Piilaakso kuluttaa ja kierrättää

Kalifornian Piilaaksossa ei juuri kotona kokata. Lounas syödään koulussa ja pikaruokalassa ja illalliseksi tilataan nuudeleita tai pizza. Juoma hörpitään muovipullosta, ja kauppaostokset kannetaan kotiin joka kerta eri muovikassissa. Elektroniikkalaitteita ei juuri korjata, vaan viallinen vaihdetaan uuteen.

Hygienia kehittyi hitaasti keskiajan kaupungeissa

Eurooppalaisten kaupunkien puhtaanapito ja jätehuolto alkoi kehittyä keskiajalla, kun ahtaasti asutuissa suurkaupungeissa olot alkoivat olla asumiskelvottomat. Jätelainsäädännön määräykset paransivat hygieniaa, mutta matkaa nykypäivän siisteyteen oli vielä reilusti.

Hygienia kehittyi hitaasti keskiajan kaupungeissa pdf-muodossa

Vanhoista maaleista lohkeaa PCB:tä

Vanhoista maalipinnoista irtoaa vaarallisia PCB-yhdisteitä varsinkin hiekkapuhalluksessa. Rakennussaneeraajat ovat paljolti unohtaneet suojautua PCB-maalien hilseilyltä, vaikka asiasta varoitettiin jo 1980-luvulla.

 

Facebooktwitterlinkedin