Vantaan Yhteinen pöytä kompensoi kauppojen ruokahävikin vähenemistä koulujen lounasravintoloiden ruokahävikin hyödyntämisellä
(Tilaajille.) Kaupat ovat viime vuosina onnistuneet vähentämään selvästi hävikiksi päätyvän ruoan määrää. Ruokahävikin minimointiin pitäisikin pyrkiä. Hyvällä saavutuksella on kuitenkin myös varjopuolensa: Ruoka-avussa se voi näkyä siten, että jaettavaa on entistä vähemmän, vaikka ruoka-avun tarvitsijoita on koko ajan enemmän. ”Tässä on ristiriita. Hävikkiä pitäisi vähentää, mutta jos se kovasti vähenee, se näkyy avun tarvitsijoille puutteena”, myöntää Vantaan kaupungin palveluesihenkilö Soile-Maria Linnemäki. Hän vetää Vantaan kaupungille Yhteisen pöydän hävikkiterminaalin logistiikan ja yhteisöntyön tiimejä. Toimintaa rahoittaa myös seurakuntayhtymä. Vähemmän hävikkiä, enemmän tarvitsijoita Kaupan toimijoilla on tavoitteena puolittaa ruokahävikin määrä vuoteen 2030 mennessä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Päivittäistavarakaupan liitto PTY ry:n mukaan vuonna 2023 myymälöiden läpi kulkevista elintarvikkeista ruokahävikiksi päätyi enää 0,9 prosenttia, kun vielä vuonna 2018 hävikin osuus oli 1,6 prosenttia. Vaikka prosenttiosuudet kuulostavat pieniltä, kyse on miljoonista ruokakiloista. Esimerkiksi leipä- ja leipomotuotteissa hävikiksi on päätynyt lähes seitsemän miljoonaa leipäkiloa vähemmän kuin vuonna 2018. Vihannes-, juures- ja hedelmätuotteissa hävikki on pienentynyt...
Tilaa Uusiouutiset-lehden digitunnukset kestotilauksena! Saat henkilökohtaiset tunnukset kaikkeen Uusiouutisten digisisältöön, kuten uutiskirjeen vain tilaajille -uutisiin, verkkoartikkeleihin ja Uusiouutisten näköislehteen sekä pääsyn sähköiseen arkistoon. HUOM: Kiertotalouden erikoislehti on hyvä ammatillisen osaamisen kehittämisen väline, joten voit pyytää tilausta myös työnantajaltasi.





