Historiallinen laitos avautui

Ministeri leikkasi nauhan
Facebooktwitterlinkedin

Paimiossa vietettiin 2. marraskuuta historiallisia avajaisia: Pohjoismaiden ensimmäinen poistotekstiilien kiertotalouslaitos otettiin käyttöön.

Paimion laitos on kansainvälisesti ainutlaatuinen, sillä samassa tehtaassa toimii rinta rinnan sekä julkisen että yksityisen toimijan operoima puoli.

Paimion laitoksen avajaiset

Laitoksessa on kaksi linjastoa. Toisella linjastolla Rester Oy käsittelee yrityksistä, pesuloista, sairaaloista ja kaupoista kerättyä poistotekstiiliä.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on rakennuttanut toisen linjaston. Siellä käsitellään kuluttajilta kerättyjä vaatteita sekä kodintekstiiliä kuten lakanoita ja verhoja.

Laitos tuottaa näistä kuluttajien ja yritysten käytöstä poistetuista tekstiileistä uusiokuituja.

Niistä puolestaan voi valmistaa esimerkiksi kuitukangasta, suodatinkankaita, toppauksia, eristeitä, pakkausmateriaaleja tai komposiittituotteita.

Parhaat uusiokuitulaadut kelpaavat jopa langan kehräykseen ja kankaan kutomiseen. Voidaan siis valmistaa vaatejätteistä jalostusketjun kautta taas uusia vaatteita.

Kuljetin

Työpaikat takaisin kotimaahan

Paimion laitos jalostaa kierrätykseen yhteensä noin 10–15 prosenttia kotimaan poistotekstiileistä.

Uusiokuiduille ja kierrätysratkaisuille alkaa olla vaate- ja muotiteollisuudessa kysyntää, sillä asiakkaat ja kuluttajat ovat heränneet tekstiiliteollisuuden moninaisiin ongelmiin. Niistä yksi on, että tekstiilimassat päätyvät käytön jälkeen jätteeksi. Vain prosentti materiaaleista kierrätetään takaisin vaateteollisuuteen.

”Nyt eletään tekstiiliteollisuuden suurinta mullistusta sitten teollistumisen ajan alun. Suomella on nyt kaikki edellytykset olla tekstiilialan ykkönen kiertotaloudessa ja resurssiviisaudessa. Voimme vaikuttaa päästövähennyksiin ja materiaalien säästöön”, sanoo Rester Oy:n toimitusjohtaja Outi Luukko.

Lounais-Suomen Jätehuollon toimitusjohtaja Jukka Heikkilä näkee, että vastuullisuudessa on tilaisuus saada takaisin kotimaahan aikoinaan maailmalle karanneet tekstiiliteollisuuden työpaikat.

”Jos se on meistä kiinni, Suomen tekstiiliteollisuus voi tehdä paluun kierrätyksen uudessa muodossa”, hän sanoo.

 

Kilpailu kiristyy

Tekstiilialan järjestö Euratex suunnittelee, että Eurooppaan syntyisi viisi tekstiilien kiertotalouden osaamiskeskusta eli hubia. Yksi hubi on nyt rakentumassa varsinaissuomalaiselle Green Field Hub teollisuusalueelle Paimioon.

Rester Oy:n asiakkuus- ja kehitysvastaava Henna Knuutila tiedostaa, että tekstiilien kiertotalouden kärkiasemaa havittelee Suomen lisäksi nyt moni muukin maa. Kilpailu kovenee.

Hän näkee suomalaisten vahvuutena erinomaisen yhteistyöverkoston.

”Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö on onnistunut Paimion laitoksessa mahtavasti.”

Suomi toivoo, että EU:lta tulisi sääntelyä, joka ohjaisi tekstiiliteollisuutta muuttamaan toimintaansa kestävämmäksi ja kohti kiertotaloutta. EU valmisteleekin tekstiilien kiertotalousstrategiaa, jonka julkaisua on lupailtu alkuvuoteen 2022.

Mutta se, miten EU määrittelee tekstiilien tuottajavastuun, on kotimaiselle kierrätysketjulle potentiaalinen kohtalonkysymys.

On sääntelyn yksityiskohdista kiinni, pääsevätkö tuottajat ja tekstiilien kiertotalouden nykyiset toimijat yhteistyöhön, vai vaarantuuko nyt rakennettu toimintamalli.

Lue 9. joulukuuta ilmestyvästä Uusiouutiset-lehdestä, millaista taustatyötä laitoksen avaaminen on vaatinut ja miten laitoksen linjastot toimivat!

 

Kuvat: Elina Saarinen. Jukka Heikkilä, ministeri Krista Mikkonen ja Outi Luukko nostivat maljat uudelle Paimion tekstiilien kiertotalouslaitokselle.

Facebooktwitterlinkedin