KAUPALLINEN YHTEISTYÖ Kajaanin ammattikorkeakoulun vetämä THREADs-hanke polkaisi käyntiin kaksipäiväisellä reissulla Islantiin, Blönduósin kaupunkiin, jossa alan ammattilaiset laittoivat viisaat päät yhteen…
Käyttökelpoiset metallit talteen romun murskauksen pölystä
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Kajaanin ammattikorkeakoululla on menossa EU-rahoitteinen, Uudet digitaaliset ratkaisut Kainuun bio- ja kiertotalouteen (UURA) -niminen hanke. Se toteutetaan yhdessä Oulun yliopiston ja VTT:n kanssa, ja EAKR-rahoituksen tähän hankkeeseen on myöntänyt Kainuun liitto.
Hankkeen yhtenä tavoitteena on etsiä koostumuksia ja valmistusmenetelmiä kehittyneille uuttoaineille ja testata niiden käyttöä metallien talteenotossa romun murskauspölystä. Tämä osaltaan tukee paikallisen kiertotaloustoiminnan uudistamista sekä lisää sekundääristen raaka-aineiden hyötykäyttöä.
Kriittiset raaka-aineet kiertoon
EU:ssa on määritelty kriittiset raaka-aineet, jotta EU:n omavaraisuus paranisi. Toisaalta taustalla nähdään tiettyjen raaka-aineiden tarpeen merkittävä kasvu johtuen etenkin digivihreästä siirtymästä.
Kriittisiä raaka-aineita on määritelty olevan 34, ja joukkoon kuuluu esimerkiksi kupari, koboltti, nikkeli ja mangaani.
Esimerkiksi kuparista 19 % ja nikkelistä 38 % tuotetaan EU:ssa, ja loput tuodaan unionin rajojen ulkopuolelta.
Jotta kaikkea ei katettaisi louhimalla lisää neitseellisiä luonnonvaroja, on säädöksiin asetettu tavoite, että vähintään 25% EU:n vuotuisesta kulutuksesta tulee olla peräisin kierrätyksestä EU:ssa.
Kierrätys on monin tavoin järkevää, ja esimerkiksi kuparin osalta, sen pitoisuus sähkö- ja elektroniikkaromussa voi olla suurempi kuin neitseellisessä malmissa. Toki muoto on eri, ja se tulee huomioida uuttoprosessin suunnittelussa.
Uuttoaine sivuvirroista?
Tähän kokonaisuuteen liittyen UURA-hankkeessa siis etsitään ympäristöystävällistä ja biohajoavaa uuttoainetta, joka optimitilanteessa saataisiin bioteollisuuden sivuvirrasta.
Tätä uuttoaineitta voisi käyttää metallien erottamiseen romun murskauksen pölystä, joka edelleen sisältää merkittävän määrän arvokkaita ja käyttökelpoisia metalleja.
Laboratoriotutkimuksissa valittiin useita uuteaineita synteesin lähtöaineiden saatavuuden ja niiden alkuperän perusteella.
Tällä tavoin pystytään edistämään kiertotaloutta monesta näkökulmasta. Toisaalta erottelemaan käyttökelpoisia metalleja jakeesta, joka muutoin päätyisi loppusijoitukseen esimerkiksi kaatopaikalle.
Arvokkaiden ja käyttökelpoisten metallien erottaminen lisäksi romupölyjätteestä pyritään tekemään sellaisia, että se voidaan sijoittaa tavanomaisen jätteen kaatopaikalle.
Samaan aikaan tämä edesauttaa kiertotaloutta myös bioteollisuudessa, sen sivuvirtojen hyödyntämistä, lisäarvon luomista biojalostamojen tuotteille sekä fossiilisten kemikaalien osuuden vähentämistä.
Teksti: Projektipäällikkö Silja Keränen ja tutkija Tatiana Samarina, Kajaanin ammattikorkeakoulu
Kuva: KAMK. Koliini- ja guanidiniumsuolat sekoitettuna maito-, sitruuna-, oksaali- tai omenahappoihin voivat muodostaa uuteaineita, joilla pystytään uuttamaan pölystä rautaa, kobolttia, kuparia, sinkkiä ja lyijyä sekä monia muita metalleja.