Kierrätysoperaattori tuli taloon

Sirpa Rivinoja
Facebooktwitterlinkedin

Helsingin Katajanokan laiturin nelikerroksisessa satamarakennuksessa toteutetaan juuri kiertotaloutta käytännössä. Purettavasta rakennuksesta yritetään saada pelastettua mahdollisimman paljon rakennusosia ja irtainta uudelleenkäyttöön ennen kuin purkutyökoneet tulevat.

Kierrätysoperaattori Sirpa Rivinojalle ja hänen Risain Oy:lleen Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelman pilottihanke on innostava. Hankkeen tavoitteena on vauhdittaa markkinan syntymistä kiertotalouden mukaisille tuotteille ja palveluille. Katajanokalla Rivinoja on arvioinut, lajitellut ja kuvannut uudelleenkäyttöön kelpaavia osia ja muodostanut kohteesta uudelleenkäyttösuunnitelman.

Rivinoja on julkaissut kalusteista, laitteista ja muista rakennusosista ilmoituksia digitaalisessa huutokaupassa. Uudelleenkäyttökelpoiset pyritään myymään ennen purku-urakkaa.

Kohteen muuttuessa purkutyömaaksi purku-urakoitsija voi avustaa joidenkin myytyjen kiinteitten rakennusosien irrottamisessa. Ne osat ja materiaalit, joita ei saada tässä uudelleenkäyttöön, päätyvät jätteiksi. Niiden osalta Ytekki Oy:n tekemässä purkukartoituksessa on esitetty kierrätys- ja hyödyntämissuositukset eri jätejakeille.

 

Vastuullisuusraportointiin dataa

 

Asiakkaalle raportoidaan uudelleenkäyttöprojektin tulokset. Niistä on hyötyä vastaavien projektien jatkokehittämisessä. Asiakas voi käyttää raporttien aineistoa myös omassa vastuullisuusraportoinnissaan:

Sirpa Rivinoja

Näin monta yksikköä jatkoi elinkaartaan. Noin monta tonnia materiaalia ei päätynytkään sekajätteeksi. Näin paljon aikaansaatiin hiilipäästösäästöä. Lisäksi nuorille avustajille tarjottiin kierrätysalan töitä.

”On tosi hienoa ja pa

lkitsevaa nähdä tällaisten kiertotalousprojektien toteutuvan”, Rivinoja sanoo.

Hän on työskennellyt 10 vuotta uudelleenkäytön edistämiseksi ja hankkinut materiaalikatselmoijan työkalut. Aluksi hän tarjosi tavaroiden sorttausapua kotitalouksille ja kuolinpesille, mutta uskoi aina, että jonain päivänä yritykset, kunnat, kaupungit ja julkisyhteisöt tunnistaisivat tarpeen uudelleenkäytön suunnittelun ja toteutuksen palveluille. On tavallista, ettei työpaikalla kenenkään tehtävänä ole suunnitella fiksua uudelleenkäyttöä.

”Nyt aika on tullut. Kiertotaloudesta on tullut suosittua, ja nyt kunnissa ja yrityksissä osataan jo tilata kierrätysoperaattorin apua.”

Rivinoja on osoittanut, että

hänen palveluidensa avulla kunta tai yritys säästää rahaa, aikaa ja resursseja. Materiaalit päätyvät sekajätteen sijasta uusiokäyttöön. Rivinoja tuntee tavaran arvon ja potentiaaliset ostajat.

Aikataulutus on tärkeä

osa projektia. Kun uudelleenkäytön suunnittelu alkaa heti purkupäätöksen myötä, materiaalien, osien ja tavaroiden arvo pystytään säilyttämään parhaiten.

Digitalisaatio auttaa: Rivinojan apuna ovat verkkohuutokaupat Kiertonet.fi ja Huutomylly.fi, työvoimaa välittävä Treamer sekä LUT-ympäristötekniikan opiskelijoiden kanssa kehitetyt mittaristot.

Päättyneen tilikauden aikana Rivinojan Risain Oy on kasvanut 38 prosenttia. Asiakkaita ovat esimerkiksi S-ryhmä ja Työterveyslaitos.

Rivinojaa ohjaavat arvot:

”Olen pitkään kiinnittänyt huomiota vastuullisuuteen ja uudelleenkäyttöön. Minulla on kolme aikuista tytärtä ja kaksi lastenlasta. Mietin heidän tulevaisuuttaan. Kannan oman korteni kekoon, jotta maailma jäisi heille parempana paikkana.”

KUKA: Sirpa Rivinoja, kierrätysoperaattori ja Risain Oy:n perustaja

MISTÄ: Olen asunut nyt 12 vuotta Lahdessa.

KOULUTUS: Kudonta-artenomi, Motivan materiaalikatselmoija

HARRASTAN: Soitan pianoa. Sysmän mökillä remontoin, marjastan, sienestän ja suppailen.

AIEMMIN: Sisustussuunnittelijana ja tuotepäällikkönä.

SEURAAVAKSI: Myyn kokonaisen foodmarketin eli elintarvikeosaston kylmälaitteet koneikkoineen joko yhdelle tai useammalle elintarvikepuolen toimijalle. Kyseessä ovat laadukkaat kalusteet, jotka ehtivät olla käytössä vain kuusi vuotta. Kohde on Tampereella. Menen myös tekemään inventaaria ja arviota Hämeenlinnan vankilaan. Rakennus on menossa purkuun. Tällekin kohteelle on asetettu tavoitteeksi tehdä purku kiertotaloushengessä. Menemme jälleen Ytekki Oy:n Katja Lehtosen kanssa arviokäynnille.

SUOSITTELEN: Ei saa lannistua. Kaikki isot, vaikuttavat muutokset ovat lähteneet yhdestä ihmisestä.

 

Kuvat: Tero Pajukallio.

Facebooktwitterlinkedin