Kiertobiotalouteen uusi 250 miljoonan euron rahasto

Facebooktwitterlinkedin

Euroopan investointipankki (EIB) on lisännyt kierto- ja biotalouden rahoitustaan. EIB lanseerasi lokakuun alussa uuden sijoitusrahaston, joka on suunnattu pelkästään bio- ja kiertotalouteen.

European Circular Bioeconomy Fund (ECBF) tulee kasvamaan kaikkiaan 250 miljoonan euron sijoitusrahastoksi.

Rahasto tukee innovatiivisia, kiertotalouden ja biotalouden alalla toimivia kasvuvaiheen yrityksiä ja projekteja.

Yritykset saavat ECBF-rahastosta kaivattua tukea etenkin silloin, kun innovaatio pitäisi saada demonstraatiovaiheeseen tai skaalattua ja kaupallistettua markkinoille.

 

Riskinottoon isommat hartiat

 

EIB:stä tulee rahaston suurin ankkurisijoittaja. Pankin tavoitteena on ohjata rahastoon yhteensä sata miljoonaa euroa yhdessä EU:n Horisontti2020-ohjelmaan kuuluvan InnovFinin kanssa. InnovFin on luotu jakamaan innovaatioihin liittyvää rahoitusriskiä ja auttamaan projekteja pääsemään kaupallistamisvaiheeseen.

Loppurahoitus kootaan yksittäisiltä sijoittajilta. Sijoitusrahasto on avoinna uusille sijoittajille elokuuhun 2021 saakka.

”Olemme iloisia lanseeratessamme Euroopan ensimmäisen sijoitusrahaston, joka on omistettu kokonaisuudessaan bio- ja kiertotalouden huippuprojekteille. Investoimme innovaatioihin, jotka tuottavat kestäviä ja vähähiilisiä kemikaaleja, materiaaleja, tuotteita ja energiaa”, sanoo EIB:n varajohtaja Ambroise Fayolle.

Lupiineista proteiinia

 

Ensimmäiset rahoituspäätökset on jo tehty. ECBF:n ensimmäinen rahoituskierros tukee kasvuvaiheen yrityksiä kaikkiaan 82 miljoonalla eurolla. EIB investoi rahastoon ensimmäisessä vaiheessa 65 miljoonaa euroa.

Ensimmäisenä rahoitusta ovat saaneet hollantilainen PeelPioneers ja saksalainen Prolupin.

PeelPioneers jalostaa appelsiinin kuorista aromikkaita öljyjä, makuaineita, hajusteita, ruokakuitua ja eläinrehua.

Prolupin puolestaan tuottaa lupiinin siementen proteeinista laadukasta proteiinituotetta, josta voi valmistaa vaihtoehtoja maitotuotteille.

 

Kymmeniä miljardeja bio- ja kiertotalouteen

 

ECBF-rahastoa neuvoo sijoitusasiantuntijoiden verkosto ECBF Management -yhtiössä. Heitä tukee Hauck & Aufhäuser Fund Services.

”Tavoitteena on, että kaikkea rahoitusta, sijoittamista ja lainaamista ohjaa kiertotalouden ajatusmalli. Meillä on taustalla kokeneita asiantuntijoita, joilla on vahva tekninen osaaminen ja näkökulma kiertotalouteen. Tässä ei ole kyse vain rahasta, vaan myös aivoista”, totesi EIB:n innovaatiorahoitusjohtaja Shiva Dustdar WCEFonline-tapahtumassa syyskuun lopussa.

EIB on rahoittanut kiertotaloutta vuosina 2015-2019 jo yhteensä 2,5 miljardilla eurolla. Samaan aikaan maa- ja biotaloussektoria on rahoitettu 32,7 miljardilla eurolla.

 

Borealiksen muovikierrätykseen jättilaina

 

EIB julkisti äskettäin, syyskuun lopussa, uudesta 250 miljoonan euron lainarahoituksesta Borealikselle tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelmaan, joka liittyy nimenomaan kiertotalouteen.

EIB tukee Borealiksen monivuotista suunnitelmaa investoida muovien kiertotalouteen. Borealis vahvistaa uusien, jätteestä ja sivuvirroista valmistettujen, polyolefiinipohjaisten kiertotalousratkaisujen kehittämistä Itävallan, Ruotsin ja Suomen innovaatiokeskuksissaan. Kiertotalous on Borealiksen uuden, vuoteen 2035 ulottuvan yhtiöstrategian ytimessä.

https://www.borealisgroup.com/news/borealis-receives-european-investment-bank-loan-for-development-of-circular-economy-solutions-for-plastics

 

Kuva: Borealis. Borealis haluaa valmistaa yhä suuremman osan tuotteistaan kierrätysmuoveista. Yhtiö sai EIB:ltä 250 miljoonan euron lainan tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelmaansa.

Facebooktwitterlinkedin