Marttojen vinkkejä säästäväisyydestä, höystettynä Fingerpori-kuvituksella

Fingerpori-kirjan suutari-strippi, Pertti Jarla ja Jarkko Lehtopelto, Säästäväisen elämän Fingerpori, Like
Facebooktwitterlinkedin

Viisi vuotta sitten Pertti Jarla ja Jarkko Lehtopelto menivät tapaamaan Marttoja. Ideana oli koota erilaisia säästäväisyyteen ja ylikulutuksen vähentämiseen liittyviä vinkkejä kirjaksi, joka kuvitettaisiin Fingerpori-stripeillä.

Syntyi Säästäväisen elämän Fingerpori. Liken kustantama sarjakuvakirja ilmestyy 30. maaliskuuta.

Martta-hahmot ovat esiintyneet Fingerporissa vuosien mittaan yksittäisissä sarjakuvissa. Kirjassa on kaikkiaan yli 70 ennen julkaisematonta sarjakuvastrippiä ja kymmeniä uusia kuvituksia.

Marttojen vinkkikattauksessa annetaan simppeleitä ohjeita siihen, miten turhia kuluja saa karsittua ja samalla rakennettua merkityksellistä arkea kohtuullisen kuluttamisen perustalle.

”Kirja aukaisee marttamaista latua kestävään elämäntapaan fingerporilaisella twistillä”, kuvailee Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

Huumorin ohessa mukana on myös paljon yhteiskuntakritiikkiä fingerporilaiseen tyyliin.

Kansikuva: Pertti Jarla ja Jarkko Lehtopelto, Säästäväisen elämän Fingerpori, Like

Mitä (tai kuka) löytyy vaatekaapista?

Kirja tarjoilee pieniä arjen säästäväisyysniksejä esimerkiksi ostosreissuille, ruoanlaittoon, siivoukseen, säilömiseen, pyykinpesuun ja saunomiseen.

Lainaajan, vuokraajan ja vaihtajan elämää pääsee kokeilemaan vaikkapa vuokraamalla viherkasvit, kalusteet tai loma-asunnon. Kirjastosta voi lainata monenlaista peleistä harrastusvälineisiin. Ja mummolan vintti kannattaa koluta.

Martat vinkkaavat järjestämään vaatteiden korjaus- tai vaihtobileet. Ennen shoppailureissua kannattaa kurkata, mitä vaatekaapista jo löytyy, sillä kaikkein ekologisinta on käyttää sitä, mitä jo on.

Kirja opastaa myös oman lähiruoan kasvatukseen, vaikkapa laatikkoviljelynä. Mukana on myös suuri tähteiden käyttötaulu, joka antaa hyviä kokkailuohjeita nahistuneille kasviksille, ylijääneelle keitetylle riisille ja pannunpohjaksi unohtuneelle kahville.

Sähköä voi säästää, mutta paljon muutakin

”Venäjän hyökkäyssodan taloudelliset vaikutukset saivat suomalaiset säästölinjalle. Samalla säästäväisyyskeskustelu kohdistui lähinnä polttoaineiden ja sähkön hintaan sekä siihen, miten etenkin sähköä voisi säästää. Mutta säästäväinen elämä on paljon muutakin, minkä haluamme nostaa kirjassa esille”, kuvaa Jarkko Lehtopelto.

Säästäväisen ajattelun voi laajentaa muuhunkin elämään ja kotitalouden eri ulottuvuuksiin. Säästäväisen elämä on säästäväistä myös ympäristön kannalta.

Kirja on tänä maailmanaikana oivaltavan ajankohtainen.

Onpa mukana strippi, joka sopii juuri tähän päivään, 23.3.2023, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvistaa Suomen NATO-jäsenyyttä koskevat lait.
Onpa mukana strippi, joka sopii juuri tähän päivään, 23.3.2023, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvistaa Suomen NATO-jäsenyyttä koskevat lait.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset

Kuvitus: Pertti Jarla ja Jarkko Lehtopelto, Säästäväisen elämän Fingerpori, Like.

Facebooktwitterlinkedin