Nämä 30 yritystä pääsivät mukaan Euroopan kiertotalousedelläkävijöiden listalle – Katso listan suomalaisnimet

Kuva: Artemi Varjonen/ Sitra. Sitran uusi yrityslista keskittyy luontokadon pysäyttämisen kannalta neljään keskeiseen toimialaan.
Facebooktwitterlinkedin

Suomesta löytyy huippuluokan yrityksiä, jotka ovat onnistuneet luomaan kiertotaloudesta liiketoimintaa ja torjumaan samalla luontokatoa.

Sitra julkaisi eilen 16.4.2024 maailman kiertotalousfoorumissa (World Circular Economy Forum, WCEF) listan, jolle se oli koonnut 30 eurooppalaista edelläkävijäyritystä, jotka vievät kiertotaloudellisia ratkaisuja bisnekseen ja käytäntöön.

Tapahtumaa seurasi WCEF:ssä Brysselissä paikan päällä noin 1500 ja etäyhteyksien kautta yli 8 000 päättäjää, asiantuntijaa ja vaikuttajaa.

Suomalaisyritykset dominoivat listaa

30 yrityksen joukossa on useita suomalaisnimiä, kuten Origin by Ocean, Rudus ja Parmaco, Metsäpalvelu Arvometsä, Järkisärki, Inrego ja Infinited Fiber Company, Hiil, S-ryhmä, Combi Works, Fabpatch ja Reima, Volare, Vuokrapuu, Chempolis, Boreal Bioproducts, Evac Group sekä Hailia Nordic Oy.

Yrityslista on näyte suomalaisesta edelläkävijyydestä kiertotaloudessa. Suomesta listalla oli eri tavoin laskettuna jopa 18 yritystä. Edustettuina ovat myös ruotsalaiset, tanskalaiset, belgialaiset, kreikkalaiset, hollantilaiset, brittiläiset ja portugalilaiset yritykset sekä yksi yhteisyritys Keniasta.

Katso koko lista

Yrityksiä etsittiin listalle avoimella haulla. Lopulliselle listalle valittiin 30 yritystä.

Valintakriteereinä olivat muun muassa yrityksen liiketoimintamallit, mahdollisuus menestyä taloudellisesti, aiemmat saavutukset sekä mahdollisuudet vahvistaa luontoa liiketoiminnan avulla.

Arvioinnin tekivät kiertotalouteen erikoistuneet Sitran asiantuntijat ja konsulttiyritys KPMG. Yrityslistan sisällä yrityksiä ei rankattu keskinäiseen paremmuusjärjestykseen.

Uusi yrityslista keskittyy luontokadon pysäyttämisen kannalta neljään keskeiseen toimialaan: ruokaan ja maatalouteen, kiinteistöihin ja rakentamiseen, kuituihin ja tekstiileihin sekä metsäsektoriin.

Uusi yrityslista on jatkoa suosituille Kiertotalouden kiinnostavimmat -listoille, joita Sitra on julkaissut viime vuosina.

Inspiroivia esimerkkejä

Samalla Sitra julkaisi luontotyön käsikirjan yrityksille. Se opastaa yrityksiä luontoa vahvistavan kiertotalousliiketoiminnan kehittämisessä.

”Yritykset alkavat pikkuhiljaa tunnistaa, millaisia mahdollisuuksia kiertotalouden mukainen liiketoiminta tuo luontokadon torjuntaan. Toistaiseksi saatavilla on kuitenkin ollut niukasti tietoa, joka auttaisi ryhtymään toimiin käytännössä. Uuden yrityslistan ja käsikirjan avulla haluamme tuoda esiin inspiroivia esimerkkejä ja konkreettista tietoa, jotka näyttävät suuntaa tulevaisuuden liiketoimintaan”, Sitran Kestävyysratkaisut-teeman johtava asiantuntija Riku Sinervo sanoo.

Sitran vuonna 2022 julkaisema selvitys osoittaa, että kiertotaloudella on ratkaiseva rooli luontokadon pysäyttämisessä. Edelläkävijäyritysten lista koostaa tästä konkreettisia esimerkkejä. Yrityksillä on vaikuttava valikoima kiertotalouden mukaisia liiketoimintamalleja ja -ratkaisuja, jotka luovat arvoa sellaisilla tavoilla, jotka kuormittavat luontoa vähemmän.

Kiertotalouden mukaisessa liiketoiminnassa uusia luonnonvaroja tarvitaan vähemmän, jolloin luonnolle jää enemmän tilaa. Tämä johtuu siitä, että kiertotaloudessa ei tuoteta jatkuvasti uusia tuotteita, vaan hyödynnetään olemassa olevaa mahdollisimman tehokkaasti esimerkiksi pitämällä tuotteet ja materiaalit tehokkaassa käytössä.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Artemi Varjonen/ Sitra. Sitran uusi yrityslista keskittyy luontokadon pysäyttämisen kannalta neljään keskeiseen toimialaan.

Facebooktwitterlinkedin