EU:n ympäristöneuvosto hyväksyi lokakuun kokouksessaan Luxemburgissa Suomen valmistelemat päätelmät kiertotalouden ulottamisesta tuotteiden valmistamiseen, kulutukseen ja uusille sektoreille kuten tekstiileihin, liikenteeseen,…
Päättyvällä EU-kaudella kiertotalous oli poikkeuksellisen näkyvää
Pian päättyvällä viisivuotiskaudella Euroopan unioni on komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin johdolla vienyt eteenpäin poikkeuksellisen kunnianhimoista ilmasto-, ympäristö- ja kiertotalousohjelmaa.
Ensi töikseen uusi komissio julkaisi joulukuussa 2019 Green Dealin, Euroopan vihreän kehityksen ohjelman, joka tavoittelee Euroopan hiilineutraalisuutta ja resurssitehokkuutta.
Ohjelman keskeisiä vaikuttajia ovat olleet komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans ja ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius.
Kiertotaloutta kaikkialle
Vihreän kehityksen Green Deal -ohjelman osana komissio julkisti maaliskuussa 2020 kiertotalouden toimintasuunnitelman.
Tavoitteena EU:lla on ollut parantaa resurssitehokkuutta niin, että ylikulutus vähenisi ja yhden maapallon luonnonvaroilla pärjäisivät sekä nykyiset että tulevat sukupolvet.
EU:n hallintoa syytetään usein siiloutuneeksi ja sektorikohtaiseksi, mutta kiertotaloudessa tämä komissio teki poikkeuksen. Kiertotalousnäkökulmia on ollut mukana kaikissa komission tämän kauden keskeisissä aloitteissa.
Samalla on korostettu vihreää siirtymää eli muutosta kohti ekologisesti kestävää taloutta, joka nojaa vähähiilisiin ja kiertotaloutta sekä luonnon monimuotoisuutta edistäviin ratkaisuihin.
Periaate otettiin mukaan jopa koronapandemiasta toipumiseen luotuun Euroopan elpymis- ja palautumistukivälineeseen eli RRF:ään ja EU:n kestävän rahoituksen taksonomia-sääntelyyn.
Kiertotalous korostui komission maaliskuussa 2020 esitellyssä teollisuuspoliittisessa strategiassa. Kiertotaloutta on leivottu sisään myös EU:n Pellolta pöytään -strategiaan sekä biodiversiteettistrategiaan, jotka lanseerattiin toukokuussa 2020.
Myös kemikaalistrategiassa, kuluttajalainsäädännössä, tekstiilistrategiassa sekä digitaalisia tuotepasseja koskevassa aloitteessa on kaikissa kiertotalouden mukaisia tavoitteita.
WWF toivoo Green Dealille jatkoa
Ympäristöjärjestö WWF:n pääsihteeri Jari Luukkonen ja oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen kiittävät EU:n tämän kauden ohjelmaa.
”EU:n Green Deal tuotti sääntelyä, jolla on oikeasti puututtu luontokatoon ja ilmastokriisiin. EU:n yhteinen päätöksenteko on auttanut päästöjen vähentämisessä, ja EU on myös rahoittanut luonnonsuojelua merkittävästi”, Luukkonen ja Ojanen totesivat WWF:n tämän kevään EU-politiikkawebinaarissa.
Molemmat korostavat, kuinka tärkeää on valita eurovaaleissa parlamentti, joka on yhä valmis pitämään tästä kiinni. Tämä ei näytä vaalien alla lainkaan selvältä.
”Näyttää, että oikeistopopulistinen ajattelumalli on pääsemässä vahvoille ja että ekologiseen kestävyyteen pohjautuvaa vihreää siirtymää pudotettaisiin pois prioriteettilistalta. Usein kilpailukyky ja korkean tason ympäristönsuojelu asetetaan keskusteluissa vastakkain. Toivoisimme, että ymmärrys säilyisi siitä, että luonto on talouden pohja. Ilmasto- ja luontokatokriisit ovat kaikkein uhkaavimpia riskejä seuraavien 10 vuoden sisällä”, Ojanen viittaa maailman talousfoorumin riskinarvioon.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset
Kuva: Elina Saarinen. Kiertotalous sai näkyvän roolin kuluvalla vaalikaudella EU-instituutioissa. Europarlamentin kokoonpano menee uusiksi 29.5.2024 ennakkoäänestyksellä käynnistyvissä europarlamenttivaaleissa.