Pipareista mysliä, rosollista kasvissosekeitto… – Katso vinkit jouluruokajämien hävikkiherkkuihin välipäiviksi

Kuva: Shutterstock. Jos jouluruoalta jää yli kystä kyllä, ne voi piilottaa torttutaikinasta tehtävien pasteijoiden sisään.
Facebooktwitterlinkedin

Jouluruokaa jää helposti yli, vaikka tarjoiluja suunnittelisikin etukäteen.

Hävikkiruokaa verkossa myyvä Fiksuruoka.fi on koonnut asiakkaidensa parhaita vinkkejä hävikin vähentämiseen ja ylijääneiden ruokien hyödyntämiseen hävikkiherkkuina.

Tiettyjä ruokia voi valmistaa etukäteen, laittaa sopivina annoksina pakkaseen ja sulattaa vain tarvittavan määrän. Juhlien jälkeen ruokaa voi pakata vieraille kotiin vietäväksi, antaa naapurille tai lahjoittaa vähävaraisille.

Jos kaikesta huolimatta ruokia jää yli, niitä on helppo hyödyntää myös joulun jälkeen.

Kinkun jämistä saa valmistettua maukasta täytettä pizzaan, karamellisoitua possua, pyttipannua tai nyhtöpossua.

Laatikoista syntyy helpot rieskat ja sämpylät, kasvispihvit tai suolaiset vohvelit.

Kalaa voi laittaa pasteijoihin tai piirakkaan, ja lohi sopii hyvin kiusaukseen tai pastaan.

Rosollista syntyy helppo kasvissosekeitto, jonka kaveriksi voi laittaa kuivuneista limpun tai saaristolaisleivän paloista tehtyjä krutonkeja.

Riisipuuron jämät voi käyttää pannukakkuun ja piparit mysliin tai Runebergin torttujen taikinaan.

Ylijäänyt glögi sopii tuorepuuron nesteeksi ja kahvinpuruja voi hyödyntää kasvojen kuorintaan joulusaunassa.

Tärkein jouluteko on hävikin vähentäminen

Fiksuruoan kiireisin sesonki alkaa heti joulun jälkeen, kun tuottajien ylijäämä tulee myyntiin verkkokauppaan. Suurin yksittäinen erä on joulusuklaat, jotka ovat alkuvuoden suosituimpia tuotteita.

Viime jouluna Fiksuruoan kautta säästyi hävikkiä yhteensä 454 000 kiloa. Tämä on 80 000 kiloa enemmän kuin edeltävänä vuonna, jolloin hävikkiä vähennettiin 374 000 kiloa.

“Siitä huolimatta, että ihmiset ovat vuosi vuodelta tietoisempia ruokahävikin haitoista, sitä syntyy kotitalouksissa etenkin juhlapyhinä normaalia enemmän. Toivomme, että kaikki miettivät kaksi kertaa ennen kuin heittävät syömäkelpoista ruokaa roskiin. Omalta osaltamme pyrimme minimoimaan joulun hävikkiä myymällä ylijääneitä sesonkituotteita tuntuvilla alennuksilla välipäivistä aina pitkälle tammikuuhun”, kertoo Fiksuruoan toimitusjohtaja Juhani Järvensivu.

Kuva: Shutterstock. Jos jouluruoalta jää yli kystä kyllä, ne voi piilottaa torttutaikinasta tehtävien pasteijoiden sisään.

Facebooktwitterlinkedin