Puolijoukkuetelttakankaat, rinkkojen ja reppujen palat… Finn-Savotta ja BioPaavo etsivät tekstiiliteollisuuden sivuvirroista uutta bisnestä

Finn-Savotta
Facebooktwitterlinkedin

Karstulalainen Finn-Savotta Oy etsii kumppaneita ideoimaan uutta käyttöä tuotannossaan syntyville tekstiilijätteille ja hukkapaloille.

Esimerkiksi rinkkojen, reppujen ja Suomen Puolustusvoimien puolijoukkuetelttojen valmistuksessa syntyvä tekstiilijäte on erittäin kestävää ja teknistä materiaalia.

”Mitä sitä nyt hyvää kangasta polttamaan? On sääli, jos näin korkealaatuiset ja tekniset materiaalit päättyvät vain polttouuniin. Me Savotalla haluamme käyttää kunnon materiaaleja vastuullisesti!” sanoo Finn-Savotta Oy:n toimitusjohtaja Elmo Valkeinen.

 

Voittajat julki kesäkuussa

 

Finn-Savotta antoi toimeksiannon Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavolle, joka lähtee yhdessä Kasvu Openin kanssa hakemaan uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Finn-Savotta Oy:n tekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille.

Hackathonin tavoitteena on hakea ideoita ja yhteistyökumppaneita sekä herätellä uusia teollisuudenaloja ideoimaan tuotteita, joissa on mahdollista hyödyntää erilliskerättyä tekstiilijätettä.

Erilliskerätyn tekstiilijätteen hyödyntäjille aukeaa lakimuutoksen myötä uusia markkinoita paitsi Suomessa, myös kaikissa muissa EU-maissa, joten alaan liittyy myös merkittävää vientipotentiaalia.

SavottaHackathoniin on aikaa ilmoittautua 4.5.2022 saakka. Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille.

Valitut tiimit jatkavat varsinaiseen hackathoniin, joka huipentuu 17.6.2022. Tuolloin valitaan voittaja tai useampi voittajaehdotus.

Aiheeseen voi perehtyä myös ennalta webinaarissa ”Hukkatekstiilin uusi elämä” perjantaina 22.4.2022. Webinaarissa Finn-Savotta Oy kertoo lisää haasteesta. Samalla kuullaan alan asiantuntijoilta laaja kattaus muuttuvasta tekstiilijätelainsäädännöstä, tekstiilin kierrätyksestä ja tekstiilin uusiokäytöstä.

Suomessa syntyy yli 100 000 tonnia tekstiilijätettä vuodessa. Tästä määrästä jopa 80 % päätyy yhä energiajätteeksi ja polttoon. Uuden jätelain myötä tekstiilialan yrityksille tulee jo ensi vuonna lakisääteinen velvollisuus tekstiilijätteen erilliskeräykseen, mutta kaikille jakeille ei ole vielä olemassa käsittelypolkua ja hyödyntäjää.

Kuva: Finn-Savotta Oy. Finn-Savotan kotipaikka on Karstulassa Keski-Suomessa.

Facebooktwitterlinkedin