Sekoitemateriaaleille kierrätysbisnestä VTT-vetoisessa hankkeessa

Kuvat: Adobe Stock. Polyesteripohjaiset kuidut hallitsevat kierrätyskuitumarkkinoita. Sekoitemateriaalien kierrätys on haastavaa.
Facebooktwitterlinkedin

VTT:n vetämässä PESCO-UP-hankkeessa kehitetään polyesteri-puuvillajätteen kierrätystä. Uudessa hankkeessa etsitään etenkin liiketoimintamahdollisuuksia tekstiilien kierrättämisen edistämiseksi.

Suomesta hankkeessa ovat mukana VTT, Rester, Nordic Bioproducts Group ja Valmet. Hankkeesta kertoi Suomen Tekstiili ja Muoti ry.

Kuva: Adobe Stock. Polyesteripohjaiset kuidut hallitsevat kierrätyskuitumarkkinoita.
Kuva: Adobe Stock. Polyesteripohjaiset kuidut hallitsevat kierrätyskuitumarkkinoita.

Vähentää riippuvuutta neitseellisistä materiaaleista

Tammikuussa 2024 käynnistyneen PESCO-UP-hankkeen tavoitteena on tehostaa tekstiilien kierrätyksen arvoketjua ja kehittää korkealaatuisia kierrätyskuituja ja -tuotteita jätteeksi päätyneestä puuvilla-polyesterisekoitemateriaalista.

Yhteensä näiden tekstiilikuitujen tuotanto muodostaa yli 80 prosenttia globaalista kuitutuotannosta.

Kehittämällä polyesteri-puuvillasekoitteen kierrätystä laadukkaiksi uusiokuiduiksi voidaan merkittävästi vähentää riippuvuutta neitseellisistä materiaaleista.

Parikymmentä kumppania

Nelivuotista hanketta vetää Euroopan johtaviin tutkimusorganisaatioihin kuuluva VTT.

Suomesta 19 kumppanin konsortiossa on mukana myös Rester, Nordic Bioproducts Group ja Valmet.

Mekaaniseen kierrätykseen erikoistunut Rester keskittyy tekstiilijätteen lajittelun ja tunnistamisen prosesseihin sekä toimittaa hankkeeseen kierrätettävää tekstiilijätettä.

Nordic Bioproducts Groupin AaltoCell™-menetelmän ja VTT:n Biocelsol-menetelmän avulla kehitetään sekoitekuitujen erotusta ja uusiokuitujen valmistusta selluloosasta.

Valmet on keskittynyt hankkeessa menetelmiin, joilla voidaan poistaa epäpuhtauksia kierrätysmateriaaleista.

Hanke on saanut tutkimus- ja innovaatiorahoitusta Horisontti Eurooppa -ohjelmasta.

Vuoden 2025 alusta lähtien tekstiilijätteen keruu tulee olemaan pakollista EU-maissa. PESCO-UP-hankkeen avulla luodaan liiketoimintamahdollisuuksia tekstiilien kierrättämisen edistämiseksi.

Hanke keskittyy tekstiilien tunnistamiseen ja lajitteluun, tiedon jakamiseen ja hallintaan, materiaalien esikäsittelyyn epäpuhtauksien poistamiseksi, kuitujen mekaaniseen ja kemialliseen erotukseen, selluloosa- ja polyesterifraktioiden hyödyntämiseen sekä osaamisen kasvattamiseen Euroopassa.

Kuvat: Adobe Stock. Sekoitemateriaalien kierrätys on haastavaa.

Facebooktwitterlinkedin