Uusiouutiset 6/2007

Facebooktwitterlinkedin

Uusiouutiset 6/2007 ilmestyi 4.10.2007. Lehti käsitteli mm. seuraavia aiheita:

Kaatopaikalle yhä vähemmän biohajoavaa jätettä

Biohajoavien jätteiden käsittely on Suomessa tehostunut: enää noin puolet biohajoavista jätteistä päätyy kaatopaikoille. Suomi on jopa saavuttanut jo vuodelle 2009 asetetut valtakunnalliset tavoitteet kaatopaikkakäsittelyn vähentämisestä. Alueellisesti biohajoavien jätteiden käsittelyssä on vielä parannettavaa.

Kaatopaikalle yhä vähemmän biohajoavaa jätettä

Sivutuoteasetus uusiksi

Eläimistä saatavia sivutuotteita kuten kaupan entisiä eläinperäisiä elintarvikkeita säädellyt EU:n sivutuoteasetus on tuottanut jätehuollon ja elintarvikealan toimijoille paljon päänvaivaa. Nyt Euroopan komissio on ottanut asetuksen uudelleen käsittelyyn.

Sivutuoteasetus uusiksi pdf-muodossa

Kaupan biojätteestä polttoainetta

Kaupan biohajoava jäte voi tulevaisuudessa päätyä esimerkiksi bioetanolin tai biodieselin raaka-aineeksi. Kesällä tehty jätelain osittaisuudistus avasi kaupan jätehuoltoon uusia vaihtoehtoja.

Kaupan biojätteestä polttoainetta pdf-muodossa

St1 haluaa Euroopan ykköseksi bioetanolin tuotannossa

Suomen ensimmäinen Etanolix-menetelmällä toimiva bioetanolitehdas otettiin käyttöön Lappeenrannassa. St 1 Biofuels Oy suunnittelee jo useita muita tehtaita sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

TKK:n jätehuoltoprofessori Juha Kaila haluaa Lahteen jätehuollon tutkijakoulun

Jätehuollon tutkijakoulu ja kansainvälisten projektien haku ovat ensimmäisiä asioita, jotka tekniikan tohtori Juha Kaila haluaa käynnistää aloittaessaan jätehuoltotekniikan professorina Teknillisen korkeakoulun Lahden keskuksessa.

Uhkasakko säikäytti taloyhtiöt takaisin kunnan jätteenkuljetukseen

Kiista kiinteistöjen hyötyjätteiden kuljetuksista kovenee. Jyväskylässä sakon uhka sai kymmenet taloyhtiöt palaamaan takaisin kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen piiriin.

Uhkasakko säikäytti taloyhtiöt takaisin kunnan jätteenkuljetukseen pdf-muodossa

Ekokemin historiallinen jätekuorma

Elokuun lopussa päästiin todistamaan hartaasti odotettua hetkeä: ensimmäinen jätekuorma saapui Ekokemin uuteen jätteenpolttolaitokseen.

Paperinkeräykselle uusi lajittelulaitos Lahteen

Paperinkeräys Oy:lle on valmistunut Lahteen keräyspaperin lajittelulaitos, joka on yhdistetty suoraan tehtaan tuotantoprosessiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Laitos vastaanottaa vieressä sijaitsevien Stora Enso Packaging Oy:n ja Elofin Oy:n pakkaustehtaiden jalostushylkyä.

Lietteet tiiviiksi geotuubisäkeissä

Kujalan jätekeskuksessa Lahdessa aloitti kesällä toimintansa tiettävästi Pohjoismaiden ainoa geotuubimenetelmään perustuva nestemäisten jätteiden käsittelylaitos. Kun laitoksen toimintaa vielä vähän viilataan, se pystyy käsittelemään jopga 6 000 tonnia nestemäistä jätettä vuodessa.

Viemäritulviin ei ole varauduttu riittävästi

Äärimmäisen kovat rankkasateet ovat aiheuttaneet viime vuosina miljoonavahinkoja kiinteistöille ja jätevesiviemärijärjestelmille. Tulvista on opittu, mutta vielä on paljon tekemistä tulviin varautumisessa ja tulvatilanteiden hoitamisessa.

Jätesääntely ja ympäristöliiketoiminta

Kolumnissa Ympäristökonsultointi Hyötyvisio Oy:n toimitusjohtaja Janne Koivisto pohtii jätteen käsitteen oikeudellista määrittelyä ja lainsäädännön vaikutuksista ympäristöliiketoimintaan Suomessa.

 

Facebooktwitterlinkedin