Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus otettiin käyttöön syyskuun lopussa. Biotuotetehtaan toimitukset asiakkaille alkavat lokakuussa. Suomen metsähistorian suurin tehdas tuottaa…
Puun jalostusarvo nousee – Metsä Groupin ligniinitehdas Äänekoskella etenee




Metsä Groupin Äänekosken tehdasalueelle nousevan ligniinituotteiden koetehtaan rakentaminen on sujunut aikataulussa. Laitos valmistuu vuoden 2025 lopulla.
Jalostetulla ligniinillä voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita muun muassa rakennusteollisuudessa.
Koetehtaan perustukset valmistuivat joulukuussa 2024, ja rakennuksen teräsrungosta on nyt pystyssä noin 90 prosenttia. Koetehdas on tärkeä vaihe kohti mahdollista täyden mitan tuotantolaitoksen investointia.
”Koetehtaan tarkoituksena on kehittää prosessia ja itse tuotetta sekä löytää mahdolliset lastentaudit, jotka voidaan estää mahdollisessa suuren tuotannon kaupallisessa tehtaassa”, kertoo kehityspäällikkö Timo Saarinen Metsä Groupista.
”Tavoitteena on saada aikaan tuote, jolla on useita erityyppisiä loppukäyttökohteita.”
Pitkä ura firman miehenä
Prosessitekniikan diplomi-insinööri Saarinen johtaa koetehtaan operatiivista toimintaa.
Ennen ligniiniprojektia hän on työskennellyt Metsä Groupin Rauman sellutehtaassa ja Äänekosken biotuotetehtaassa muun muassa tehtaan kehityspäällikön ja tuotantopäällikön tehtävissä.
Saarisen ura Metsä Groupissa alkoi kesätyöläisenä vuonna 2002. Sen jälkeen hän teki yhtiössä myös opintojensa lopputyön ja osallistui lisäksi Metsäliiton trainee-ohjelmaan.
Biopohjaisella tehonotkistimella isot markkinat
Metsä Groupin ligniinituotetta voitaisiin hyödyntää esimerkiksi biopohjaisena tehonotkistimena betoni- ja kipsisovelluksissa.
Notkistimet parantavat betonin ja kipsin teknisiä ominaisuuksia, kuten pumpattavuutta. Notkistin mahdollistaa myös pienempien vesi- ja sementtimäärien käytön.
Tämänhetkiset notkistimet ovat pääasiassa synteettisiä. Vaikka notkistimen osuus betonimassasta on alle prosentti, tuotteiden maailmanmarkkinat ovat jo nyt useita miljoonia tonneja vuodessa.
Tätä nykyä ligniini erotetaan selluntuotannossa kuiduista kemikaalikierron mustalipeään ja poltetaan bioenergiaksi.
Mikäli ligniiniä sovelletaan tulevaisuudessa bioenergian lisäksi myös materiaalieissa ja kemikaaleissa, puun jalostusarvo nousee merkittävästi.
”Tiettyjä käyttökohteita ligniinituotteelle on jo tunnistettu, mutta me tutkimme aktiivisesti myös muita mahdollisia loppukäyttöjä”, Saarinen kertoo.
Uusien käyttökohteiden etsimisessä korostuu hänen mukaansa asiakkailta tuleva palaute, jonka perusteella tuotetta hiotaan edelleen.
Äänekoskella yhteensä kolme koetehdasta
Metsä Groupin koetehtaista Äänekoskella toimivat jo ennestään Kuura-tekstiilikuidun ja Muoto-tuotteita valmistavan 3d-kuitutuotteen koetehtaat.
Yhtiö käynnisti helmikuussa 2025 esisuunnittelun ensimmäisestä kaupallisesta Kuura-tekstiilikuitua tuottavan tehtaan rakentamisesta.
Muoto-tuotteen osalta samainen esisuunnitteluvaihe aloitettiin keväällä 2024.
Myös ligniinituotteiden koetehtaan tärkein tarkoitus on selvittää edellytyksiä laajaan kaupalliseen tuotantoon.
Ligniini pähkinänkuoressa
- Ligniini on puukuitujen sidosaine. Puusta noin 20–30 prosenttia on ligniiniä. Sellun tuotannossa ligniini erotetaan kuiduista kemikaalikierron mustalipeään ja poltetaan bioenergiaksi.
- Äänekosken koetehtaan kapasiteetti on kaksi tonnia uudenlaista ligniinituotetta päivässä.
- Koetehdas osoittaa, onko Metsä Groupilla edellytyksiä suurempaan tuotantoon ja kaupallisen tehtaan rakentamiseen.
- Laitteet ligniinituotteiden koetehtaalle toimittaa teknologiayhtiö Andritz, joka on kehittänyt teknologiaa ligniinin talteenottoon ja muokkaukseen osana sellutehtaiden sivuvirtojen hyödyntämisen kehitysohjelmaansa.
- Koetehdashankkeessa Metsä Groupin kumppanina on myös kemianjätti Dow, joka kehittää Äänekosken ligniinistä biopohjaisia tehonotkistimia betoni- ja kipsisovelluksiin.
Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi
Kuva: Metsä Group. Jalostettua ligniiniä voidaan käyttää rakennusteollisuudessa betonin ja kipsin notkistimena korvaamaan öljypohjaisia tuotteita.


