Selluntuotannon sivuvirroista lisäarvoa: Metsä Group ja Andritz rakentavat koetehtaan uusien ligniinituotteiden kehittämiseksi

Kuva: Metsä Group. Ligniinille etsitään nykyistä bioenergiakäyttöä tuottavampia kohteita.
Facebooktwitterlinkedin

Metsä Group rakentaa Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen ligniininjalostuksen koetehtaan. Laitteet toimittaa itävaltalainen teknologiayhtiö Andritz.

Rakennustyöt alkavat jo tänä kesänä ja koetehdas valmistuu loppuvuonna 2025. Koetehtaan kapasiteetti on kaksi tonnia uudenlaista ligniinituotetta päivässä.

Äänekosken tehdasalue on Metsä Groupin suurin, ja siellä sijaitsevat yhtiön kartonki- viilu-, ja biotuotetehtaat. Lisäksi Äänekoskella sijaitsevat Metsä Groupin Kuura-tekstiilikuidun ja Muoto-kuitutuotteen koetehtaat.

Fossiilille korvaajia

Ligniini on puun ainesosa, joka sitoo puukuidut toisiinsa. Selluntuotannossa ligniini erotetaan kuiduista kemikaalikierron mustalipeään ja hyödynnetään bioenergiana. Ligniiniä voitaisiin hyödyntää myös kemikaali- ja materiaalisovelluksissa.

Metsä Fibre ja Andritz kehittävät koetehtaassa uuden ligniinituotteen valmistusprosessia, sen integrointia biotuotetehtaaseen sekä eri loppukäyttöjen edellyttämiä tuoteominaisuuksia.

Koetehdashankkeessa on kumppanina myös kemian alan yritys Dow, joka kehittää biopohjaisia tehonotkistimia betoni- ja kipsisovelluksiin hyödyntäen koetehtaassa valmistettua ligniinituotetta.

”Tavoitteemme on, että selluntuotannon sivuvirrat hyödynnetään tarkkaan ja että ne tuottavat mahdollisimman suurta lisäarvoa. Haluamme kehittää uusiutuvista luonnonvaroista tuotteita, joilla voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita ja materiaaleja”, sanoo Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen.

Betonin valmistukseen

Metsä Group, Andritz ja Dow ovat jo aiemmin osoittaneet Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoimassa pilot-mittakaavan EU-hankkeessa, että jalostettu ligniini soveltuu betonin valmistuksessa korvaamaan fossiilipohjaisia kemikaaleja.

Andritz on kehittänyt teknologiakonsepteja ligniinin talteenottoon ja muokkaukseen osana sellutehtaiden sivuvirtojen hyödyntämisen kehitysohjelmaansa.

”Olemme innoissamme voidessamme testata tätä teknologiaa jatkuvatoimisesti Äänekosken biotuotetehtaalla. Sen lisäksi, että löydämme uudelle ligniinituotteelle markkinoita, koetehtaan mittakaava antaa meille arvokkaita kokemuksia siitä, miten LigniOx-prosessi integroidaan biotuotetehtaaseen ja miten se skaalataan teolliseen mittaan”, Andritz Oy:n toimitusjohtaja Kari Tuominen sanoo.

Kuva: Metsä Group. Ligniinille etsitään nykyistä bioenergiakäyttöä tuottavampia kohteita.

Facebooktwitterlinkedin