Ruokahävikin määrän puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä on lyöty viisaat päät yhteen. Kuluttajaliitto toteuttaa kolmevuotista valtakunnallista kotitalouksien ruokahävikkihanketta, Hävikkifoorumia, yhdessä Kuluttaja-lehden,…
Fazerin hävikki jalostuu olueksi – ylijäämäruisleipä panimon raaka-aineeksi




Fazer on käynnistänyt Teerenpeli Panimon & Tislaamon kanssa yhteistyön, jonka myötä yhtiön leipomoiden ylijäämäruisleipä hyödynnetään oluen raaka-aineena.
Uusi Brewed with Fazer Rescued Bread -konsepti on yksi Fazerin aloitteista ruokahävikin vähentämiseksi.
Alipainoiset tai muuten myyntiin kelpaamattomat ruisleivät kierrätetään panimoille myytäväksi oluentuotannon ainesosaksi. Yhtiö on kehittänyt raaka-aineen yhdessä Teerenpeli Panimon & Tislaamon kanssa.
Teerenpeli on myös ensimmäinen kumppani, joka käyttää Fazerin raaka-ainetta oluessaan maltaan osittaisena korvaajana.
Paikallista kiertotaloutta Päijät-Hämeessä
Teerenpelin panimo toimii Lahdessa, kuten myös Fazerin leipomo, josta hävikkiraaka-aine tulee.
Panimon ensimmäinen uutta raaka-ainetta sisältävä tuote on Teerenpeli Vaalea Ruis -olut, joka tuli vähittäiskauppamyyntiin maaliskuussa.
Myöhemmin keväällä olut tulee saataville myös Fazer Café -kahviloihin Helsingin Kluuvikatu 3:ssa ja Stockmann-tavaratalon 8. kerroksessa sekä Fazer Experience -vierailukeskuksessa.
Fazerin tavoitteena on karsia ruokahävikkiään 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Vuoden 2024 loppuun mennessä yhtiö oli päässyt 13 prosentin vähennykseen vuoden 2020 lähtötasosta.
Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi
Kuva: Fazer. Myyntiin kelpaamattomat ruisleivät muuntuvat jatkossa oluen raaka-aineeksi.


