Pietarsaarelainen Rimita Green hyödyntää tuotteissaan kotimaisten kasvien lisäksi elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Yrityksen uusi kasvosuihke sisältää kauraksylitolia, joka on peräisin Fazerin Lahden…
Fazerin ksylitolitehtaalle kaksi kiertotalouspalkintoa
Kauramyllyn sivuvirrasta ksylitolin raaka-ainetta valmistava Fazerin ksylitolitehdas on saanut huhtikuun aikana kaksi merkittävää palkintoa.
Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Circwaste-hanke jakoi tehtaalle Vuoden Kiertopalkinnon.
ChemBio Finland 2021 -virtuaalitapahtumassa puolestaan Suomalaisten Kemistien Seura myönsi Fazerin ksylitolitehtaalle kiertotalousinnovaatiopalkinnon.
Oman tuotannon sivuvirta hyötykäyttöön
Kiertopalkinto nostaa vuosittain esille kiertotaloutta edistyksellisesti edistäviä tahoja tai hankkeita, ja sen myöntää Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Circwaste-hanke. Hankkeen mukaan Fazerin laitos on erinomainen esimerkki modernin kiertotalouden innovaatiosta.
Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Leif Schulman ojensi virtuaalisen diplomin Fazerin ksylitolitehdashankkeen johtajalle Anna Nicolille Kestävä kasvu kunnissa – rahoitusta ja ratkaisuja -webinaarissa 22.4.2021.
Kiertopalkinnon finaalisteja olivat Fazerin lisäksi Stormossenin Kierrätysgalleria Minimossen, Iittala-myymälöiden Vintage-palvelu sekä betonia korvaavasta geokomposiitista valmistettu meluvalli Lappeenrannassa.
”Päädyin valinnassani painottamaan suurta mittakaavaa ja pitkälle ehtinyttä ratkaisujen kehitystä. Vuoden 2021 aikana käyttöön otettava Fazerin uusi ksylitolitehdas, joka käyttää raaka-aineenaan yrityksen oman tuotannon sivuvirtaa, kauran kuoria, demonstroi kiertotalouden teollisen mittakaavan mahdollisuuksia. Ekologista ja taloudellista kestävyyttä parannetaan samanaikaisesti”, Schulman sanoi.
Kaikki kestävyyden aspektit
Fazer rakentaa ksylitolitehdasta kauramyllynsä viereen Lahteen. Fazer investoi ksylitolitehtaaseen 50 miljoonaa euroa. Investointi tukee yhtiön strategiaa olla kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijä.
Tehdas on käynnistymässä kesän aikana.
Tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen oman tuotannon sivuvirroista. Kauraa ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa.
Ksylitolitehtaassa syntyvä kaurankuorimassa puolestaan hyödynnetään polttoaineena viereen rakennettavassa Lahden Energian biolämpölaitoksessa. Siitä syntyy uusiutuvaa lämpö- ja sähköenergiaa Fazerin Lahden tehdasalueelle. Näin tehtaan ympäristöjalanjälki pienenee entisestään.
”Ksylitolia valmistava tehdas synnyttää Lahteen yli 30 uutta työpaikkaa, mikä on osoitus myös sosiaalisen kestävyyden edistymisestä. Kaiken kaikkiaan Fazerin ksylitolitehdas on loistava esimerkki ratkaisuista, joita tarvitsemme yhteiskunnan kestävyysmurroksen aikaansaamiseksi”, Schulman jatkaa.
Fazer työllistää jo nyt Päijät-Hämeessä yli 700 henkeä.
Kaikki samalla tehdasalueella
”Olemme erittäin otettuja tästä palkinnosta. Innovaatiot eivät synny tyhjästä, vaan tarvitaan paljon kumppaneita antamaan parasta osaamistaan. Palkinto antaa meille energiaa tehtaan käynnistämiselle”, sanoo Anna Nicol, Fazerin ksylitolitehdashanketta vetävä johtaja Fazer Lifestyle Foodsilta.
”Tämä on upea tunnustus työlle, jota kiertotalouden ja vastuullisuuden eteen Fazerilla teemme. Olemme maailman ensimmäinen teollinen toimija, joka valmistaa kauran kuorista lisäarvotuotetta. Kyseessä on merkittävä elintarviketeollisuuden sivuvirta ja on hienoa olla luomassa sille uutta käyttötarkoitusta, joka mahdollistaa samalla kotimaista alkuperää olevan ksylitolin paluun markkinoille.”
Kauran kuori on Nicolin mukaan kaikin puolin hyvä ksylitolin lähde. Yhtiön kannalta parasta on kuitenkin logistiikan tehokkuus. Myös kuljetuskustannukset ovat lähes olemattomat.
”Saamme raaka-aineen vaivattomasti naapuritontilta putkea pitkin suoraan uuteen tehtaaseemme.”
Ksylitolin käyttökohteet ovat moninaiset. Sitä voi käyttää niin elintarvike-, lääke- kuin kosmetiikkateollisuudessa.
Yhtiö on jo tehnyt menestyksekkään pilottikokeilun, jossa mintunmakuinen Fazerin Sininen -maitosuklaalevy makeutettiin ksylitolilla.
Elintarvikkeiden lisäksi ksylitolia käytetään myös kosteuttajana monissa kosmetiikkatuotteissa, joissa sille riittää kysyntää.
”Osa Lahdessa syntyvästä ksylitolista menee omaan käyttöömme, mutta suurin osa lähtee vientimarkkinoille.”
Kiertotalous ollut aina tärkeä asia
Sivuvirtoja hyödyntäessään Fazer ei ole asialla ensi kertaa. Esimerkiksi Pätkis- ja Da Capo -patukat on alusta asti tehty muiden suklaatuotteiden valmistuksen ylijäämämassasta.
“Kiertotalousajattelu ei siis ole meille uutta. Yhtiössä ajateltiin jo sata vuotta sitten, että tavaraa ei pidä laittaa hukkaan.”
Fazer on myös sitoutunut vastuulliseen ruuantuotantoon. Uusi ksylitolitehdas muodostaa yhden osan isosta kokonaisuudesta.
“Meidän tavoitteenamme on vähentää ruokahävikkiä 50 prosenttia. Tavoitteeseen pääsemisessä ksylitolitehdas on oma, tärkeä askeleensa.”
Elina Saarinen ja Hilkka Vähänen
Kuva: Teija Armanto. Ksylitolitehdashankkeen vetäjä Anna Nicol arvostaa Fazerin saamia palkintoja. Kuva on otettu ChemBio Finlandin yhteydessä jaetun SKS:n kiertotalousinnovaation jakotilaisuudesta. ”Kiertotalousajattelu on Fazerille tärkeä asia.”