Korjausompelua, tietokoneiden kierrätystä ja hävikkikeittoa – Suomen vastuullisimmat tuotteet on valittu

Kuva: Infine. Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat 2024. Kuvassa vasemmalta oikealla Voglian Katriina Virtanen, Taitonetin Inga Heikkilä sekä Mikko Veijola, Spinnovan Aaro Koski, Haltin Satu Kinnunen ja Keskon Janne Vuorinen.
Facebooktwitterlinkedin

Voglia, Taitonetti, Kesko sekä Halti menestyivät Suomen vastuullisin tuote -kisassa.

Voglian korjaus- ja huoltopalvelut pidentävät tekstiilien käyttöikää. Palvelu menestyi pukeutumisen ja hyvinvoinnin kategoriassa Suomen vastuullisin tuote -kisassa.

Taitonetin kunnostetut tietokoneet pärjäsivät koti & vapaa-aika -kategoriassa.

Ruoka & juoma -kategorian voitti Keskon HYVIS paprika-linssikeitto, joka on valmistettu osittain keskusvaraston hävikkipaprikoista.

Yleisöäänestyksen vei Halti. Haltin Cyclus Unisex Parkan tuotannossa on käytetty puukuidusta valmistettua Spinnova-kuitua, joka kuluttaa 99,5 % vähemmän vettä ja tuottaa 72 % vähemmän co2 -päästöjä kuin puuvillakuidun tuottaminen keskimäärin.

Vastuullisuuspaneeli valitsi voittajat

Nyt toista kertaa järjestetyn kilpailun organisoi vastuullisuusteknologia-startup Infine.

Kisan voittajat valitsi johtavien vastuullisuusasiantuntijoiden muodostama Vastuullisuuspaneeli. Sen jäseniä ovat professori Minna Halme (KTT), professori Jyri Seppälä (TkT), projektinjohtaja Markus Terho (DI), tohtorikandidaatti Antti Majava (KuM), ja professori Mikko Mönkkönen (FT).

Tämän vuoden kilpailuun Vastuullisuuspaneeli hyväksyi kaikkien hakijoiden joukosta lähes 200 tuotetta ja palvelua yli 95 yritykseltä. Näiden kaikkien katsotaan täyttävän jotakin kuluttajien arkielämään liittyvää tarvetta verrokkejaan kestävämmin.

Osaksi arkipäivää

Korjausompelua, tietokoneiden kierrätystä ja hävikkikeittoa

Voglian markkinointipäällikkö Reetta Nikkisen mukaan globaalilla tasolla voitaisiin säästää jopa 45 prosenttia päästöjä tekstiilien käyttöikää kaksinkertaistamalla.

”Korjaus- ja huoltopalvelulla haluamme varmistaa, että Voglia-tuotteet tuovat iloa mahdollisimman pitkään. Laatu on kaiken tekemisemme ydin, ja halusimme tuoda esille sitoutumisemme vastuulliseen toimintaan. Tavoitteenamme on tehdä korjaus- ja huoltopalveluiden käytöstä yleisempää ja saada ne osaksi ihmisten arkipäiväistä elämää.”

Taitonetti myy kunnostettuja tietokoneita kotikäyttöön, kouluihin ja yrityksiin.

”Haluamme tuoda käytetyt tietokoneet kaikkien saataville ja niiden ostamisen yhtä turvalliseksi ja helpoksi kuin uusien tietokoneiden ostamisen. Toivomme voiton myötä vastuullisten kulutustapojen saavan enemmän huomiota ja yhä useamman harkitsevan kunnostettuja tietokoneita vaihtoehtona uusille koneille”, Taitonetin markkinointipäällikkö Inga Heikkilä sanoo.

Hän pitää kiertotalouteen siirtymistä tärkeänä elektroniikan ostamisessa.

”Yhden kunnostetun tietokoneen hankkiminen uuden sijasta säästää satoja kiloja kiinteitä luonnonvaroja ja hiilidioksidia.”

Hyvis paprika-linssikeitossa hyödynnetään Keskon keskusvaraston hävikkipaprikoita, joita ei voi lähettää kauppaan myytäväksi esimerkiksi kolhiintumisen vuoksi, mutta jotka sopivat vielä erinomaisesti keiton raaka-aineeksi.

Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorisen mukaan tuotteen tuomarointiin tarvittavien tietojen läpikäyminen oli hyödyllistä tulevaisuuden tuotekehityksen kannalta, sillä arvioinnissa tarkasteltiin tuotteen vastuullisuutta kattavasti eri näkökulmista.

”Kilpailun kategoriavoitto on meille tärkeä tunnustus, sillä Hyvis paprika-linssikeiton tyyppisen hävikkiä hyödyntävän tuotteen kehittäminen vaatii aina erillisen projektin, jossa tehdään tiivistä yhteistyötä kumppanin kanssa. Palkinto kannustaa jatkamaan vastaavien projektien parissa entistä kunnianhimoisemmin.”

Halti voitti yleisön suosikki -kategorian tiukan äänestyksen jälkeen.

”Olemme todella innoissamme ja ylpeitä siitä, että yleisö valitsi juuri meidän tuotteemme Suomen vastuullisimmaksi. Vastuullisuus on sekä Haltille että Spinnovalle keskeinen arvo ja molempien organisaatioiden strategian ytimessä. Teemme päivittäin valtavasti töitä vastuullisuusasioissa, ja on upeaa, että se työ on huomattu”, toteavat Haltin markkinointipäällikkö Sari Ruotsalainen ja Spinnovan markkinointikoordinaattori Edith Kankkunen.

Ratkaisuja kiperiin ongelmiin

Vastuullisuuspaneeli haluaa nostaa finalistivalinnoillaan tänä vuonna erityisesti sellaisia tuotteita tai palveluita, joiden ydinajatuksena on tarjota uusia näkökulmia vallitsevien käytäntöjen rinnalle.

Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori ja Vastuullisuuspaneelin puheenjohtaja Minna Halme kertoo, että moni finaaliin valituista tuotteista perustuu kiertotaloudelle.

”Moni tuotteista pyrkii ratkaisemaan vastuullisuuden kiperiä ongelmia esimerkiksi tarjoamalla vaihtoehtoisia raaka-aineita tai pidentämällä tuotteen elinkaarta.”

Vastuullisuuspaneeli kiinnitti huomiota siihen, kuinka voittajatuotteet omalta osaltaan tarjoavat kuluttamiseen ekologisesti ja sosiaalisesti kestävämpiä vaihtoehtoja kuin perinteisesti markkinoilla olevat tuotteet.

Korjaaminen ja huoltaminen ovat tärkeitä keinoja pidentää vaatteiden käyttöikää ja vaikuttaa myös muodin ekologiseen ja sosiaaliseen vastuullisuuteen. Pohjana sille toimii laatu.

Korjaamisen vastuuta on pitkään työnnetty kuluttajille, mutta monelta nämä taidot ovat jo kadonneet. Kaikilla yrityksillä ja brändeillä pitäisi olla velvollisuus tarjota korjauspalveluita vaatteille, joita myyvät.

Pidentämällä tietokoneiden käyttöikää säästyy uusien materiaalien tuottamiseen tarvittavia luonnonvaroja, joiden hankintaan liittyy elektroniikassa tyypillisesti merkittäviä ympäristö- ja sosiaalisen vastuun riskejä. Käytettyjen koneiden hankkiminen ei ole vielä valtavirtaa, joten tarvitaan palveluita, jotka tekevät tästä kuluttajalle helppoa ja luontevaa.

Hävikkiruoka on ongelma, jota ei pitäisi olla olemassa. Ruoan tuotanto vie paljon maapinta-alaa ja tuottaa haasteita monimuotoisuudelle, joten sen päätyminen haaskuuseen on kestämätöntä. Hävikistä on puhuttu paljon kotitalouksien osalta, mutta teollisesti valmistettu hävikkiruoka alleviivaa kaupan ja teollisuuden vastuuta hävikin torjumisessa.

Kilpailu on keskustelunavaus

”Kilpailu on ennen muuta keskustelunavaus ja tärkeä osa laajempaa keskustelua kestävän tuotannon ja kuluttamisen edistämiseksi”, korostaa vastuullisuusteknologia- startup Infinen toimitusjohtaja Tiina Saukko.

Hän korostaa, kuinka tärkeää on, että liiketoiminnan vastuullisuutta ymmärretään tutkittuun tietoon nojaten.

Ruokatuotteiden arvioinnit tehtiin nyt ensimmäistä kertaa Infinen älykästä teknologiaa sisältävällä ohjelmistolla.

Vastuulliseen kuluttamiseen tulossa merkki

Kuluttajien valintoja helpottamaan on nyt myös kehitetty Osta vastuullisesti -merkki, joka julkaistaan loppuvuodesta. Sen käyttöoikeuden saavat ainoastaan tuotteet, jotka ovat läpäisseet vastuullisuuspaneelin kuratoinnin.

Saukon mukaan Ostavastuullisesti.fi -sivustolle kerätään jatkossa yhdessä kuluttajien ja yritysten kanssa Suomessa myytävät vastuulliset tuotteet sekä vastuullista ostamista helpottavaa tietoa.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailua tukee JCDecaux Finland.

Kuva: Infine. Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat 2024. Kuvassa vasemmalta oikealla Voglian Katriina Virtanen, Taitonetin Inga Heikkilä sekä Mikko Veijola, Spinnovan Aaro Koski, Haltin Satu Kinnunen ja Keskon Janne Vuorinen.

Facebooktwitterlinkedin