Kuluneille ravintola-astioille jatkoaikaa

AINIA
Facebooktwitterlinkedin

Astiastot ja lautaset joutuvat kovaan käyttöön ravintoloissa ja ammattikeittiöissä. Astioiden pinta naarmuuntuu ja lasite harmaantuu ajan myötä.

Aiemmin tällaiset astiat ovat päätyneet käyttöikänsä lopussa sekajätteeseen, mutta nyt on keksitty keino pidentää nuhraantuneidenkin astioiden käyttöikää.

Ennallistettu lautanen

E.Ahlström on kehittänyt AINIA-kiertotalouspalvelun. Yritys kunnostaa ja ennallistaa ravintoloiden astiat, joiden pinta on kulunut, naarmuilla tai harmaantunut. Käsittelyn jälkeen astiat ovat uuden veroisia.

”Ravintolakäyttöön tarkoitetun laadukkaan posliinilautasen käyttöikä on kulutuksesta riippuen 2–10 vuotta. Astioita voidaan ennallistaa jopa viidestä seitsemään kertaan. Näin yhden lautasen eliniäksi voi tulla jopa 50 vuotta. Ennallistetun astian hiilijalanjälki on 90 % pienempi verrattuna täysin uuden astian valmistuksesta syntyvään hiilijalanjälkeen”, kertoo E.Ahlströmin yrittäjä ja toimitusjohtaja Petri Nupponen.

E.Ahlström on ravintoloiden, hotellien ja ammattikeittiöiden astia-, keittiötarvike- ja sisustustukku ja suunnittelutalo. Idea ennallistamispalvelusta tukee asiakkaiden vastuullisuustyötä.

 

Ennallistaminen vähentää hukkaa

 

Astioiden ennallistamisesta vastaavat Astiakorjaamo Oy:n Kati Tuominen-Niittylä ja Pekka Paikkari.

Molemmat ovat palkittuja muotoilijoita ja taiteilijoita, joilla kummallakin on yli 40 vuoden kokemus keramiikasta.

”Pystymme ihan hyvin määrittämään sen hetken, kun idea syntyi. Se syntyi työpöydän ääressä, jossa suunnittelimme uutta astiaa. Ykskaks syntyi ajatus, mitä jos ei tehdäkään uutta, vaan kierrätetään vanhaa! Ihan elävänä meille tuli mieleen Kaj Franckin tokaisu: ”Räjäyttäkää astiastot!”. Franckilla oli visio, mutta me teemme sitä juuri nyt”, Kati Tuominen-Niittylä ja Pekka Paikkari kertovat.

Kati Tuominen-Niittylä

Ideaa on pilotoinut Compass Group, joka on vuosien 2019 ja 2020 aikana toteuttanut jo useita lautasten ennallistamishankkeita.

Täysin kuluneet, jätelavakelpoiset lautaset ovat ennallistamisen jälkeen ilahduttaneet Compass Groupin asiakkaita useassa kohteessa päiväkodeista ravintoloihin.

Myös uusittu ja upea Olympiastadionin Bistro Stadion -ravintola sai paikan arvolle kuuluvat ennallistetut astiat, kun varastojen kätköistä löytyneet vanhat ja arvokkaat lautaset ennallistettiin à la carte -lautaskäyttöön.

”Tämä on yksi vastuullisuusteoistamme. Ennallistetut lautaset ovat kestäneet käyttöä ja kulutusta kuin uudet vastaavat. Samalla olemme mukana tukemassa suomalaista osaamista ja innovaatiota”, kertoo Manager, Mobilization Kati Laitinen Compass Groupin Operational Excellence -tiimistä.

Ennallistettuja AINIA-kierrätyslautasia ja -mukeja voi myös hankkia E.Ahlströmin verkkokaupasta.

Jos astia on mennyt pahasti rikki tai särölle, se ei välttämättä sovi ennallistettavaksi. Siinäkään tapauksessa astian materiaali ei mene hukkaan: Se toimitetaan rakennusmateriaalien raaka-aineeksi suomalaiselle tiilitehtaalle.

 

Kuvat: AINIA/ E.Ahlström. Pekka Paikkari ja Kati Tuominen-Niittylä Astiakorjaamo Oy:stä vastaavat AINIA-kiertotalouspalvelussa astioiden ennallistamisesta.

Ennallistamisessa käytetään vain uusiutuvaa energiaa.

Facebooktwitterlinkedin