Pakkaava teollisuus maksamaan roskaantumisesta

Roskien siivousta
Facebooktwitterlinkedin

Uusi jätelaki ja EU:n kertakäyttömuoveja koskeva SUP-direktiivi tulevat lähivuosina nostamaan pakkausten jätehuollon ja kierrätyksen kustannuksia.

Pakkausten tuottajat eli pakkauksia käyttävät tukku- ja vähittäiskauppa, elintarvike- ja juomateollisuus sekä muu pakkaava teollisuus saavat varautua pakkausjätehuollon tuottajavastuun kustannusten jopa kymmenkertaistuvan.

Vielä muutama vuosi sitten pakkausten tuottajavastuujärjestelmä maksoi pakkausten tuottajayrityksille vuodessa 6–7 miljoonaa euroa. Nykyisin kulut ovat noin 25 miljoonaa euroa.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen arvioi Pakkausyhdistyksen järjestämässä PackSummitissa, että maksurasite nousee lähivuosina 60–70 miljoonaan euroon, mahdollisesti enemmänkin.

”Todennäköisesti vuoden 2023 puolivälissä tuottajien on maksettava pakkausjätteen keräys myös yli 75 000 asuinkiinteistöltä. SUP-direktiivi siirtää kunnilta tuottajille myös yleisten alueiden kuten puistojen ja parkkipaikkojen roskien siivouskuluja.”

Kierrätyskelpoisia pakkauksia suosivia tuottajia palkitaan keskimääräistä pienemmillä kierrätysmaksuilla.

Käytännössä kulut kuittaa lopulta asiakas eli kuluttaja, joka maksaa pakkauksen kierrätyksestä ja jätehuollosta pienen siivun kunkin ostamansa tuotteen hinnassa.

Lue lisää pakkausten vastuullisuudesta Uusiouutisten numerosta 7/20.

 

Kuva: Scanstockphoto.

Facebooktwitterlinkedin