Takuuaika pitenee, korjauttamisesta helpompaa – Europarlamentti hyväksyi korjauttamisoikeuden äänivyöryllä

Kuva: Adobe Stock. Jäsenmaiden on otettava käyttöön toimenpiteitä, joilla korjauttamisen hinta saadaan pysymään kohtuullisena. Tällaisia keinoja voivat olla esimerkiksi korjaussetelit ja -kupongit tai -rahastot.
Facebooktwitterlinkedin

EU:n parlamentin hyväksymä korjauttamisoikeus tekee älypuhelinten, pesukoneiden ja muiden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden korjauttamisesta entistä houkuttelevamman vaihtoehdon sille, että rikkoutuneen laitteen tilalle pitäisi aina ostaa uusi.

Europarlamentti hyväksyi korjauttamisasetuksen viimeisessä täysistunnossa Strasbourgissa huhtikuun lopussa historiallisin selvin luvuin, äänin 584 puolesta, 3 vastaan.

Kun myös neuvosto on virallisesti hyväksynyt direktiivin ja se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä, jäsenmailla on 24 kuukautta aikaa saattaa se osaksi kansallista lainsäädäntöään.

”Merkittävä voitto”

Uudet säännöt vahvistavat kuluttajan oikeutta korjauttaa laitteensa. Valmistajien on tarjottava nopeita ja kustannustehokkaita korjauspalveluita sekä tiedottaa niistä.

Takuun perusteella korjattujen tavaroiden lakisääteinen takuuaika pitenee vuodella.

”Kuluttajien oikeus korjauttamiseen on pian todellisuutta. Jatkossa korjaaminen on helpompaa ja edullisempaa, eli todellinen vaihtoehto uuden, kalliin tuotteen ostamiselle”, summasi S&D-ryhmän saksalainen europarlamentaarikko, ehdotuksen esittelijä René Repasi Strasbourgissa, ja jatkoi:

”Tämä on merkittävä voitto parlamentille, joka haluaa antaa ihmisille uusia mahdollisuuksia torjua ilmastonmuutosta. Laki pidentää lakisääteistä takuuta 12 kuukaudella korjaamisen jälkeen ja varmistaa varaosien sekä edullisten korjauspalvelujen saatavuuden.”

Lakisääteisen takuuajan päätyttyäkin valmistaja on yhä velvollinen korjaamaan yleisiä kodinkoneita ja laitteita, jotka ovat teknisesti korjattavissa.

Kuluttajat voivat myös saada korjauksen ajaksi lainalaitteen.

Korjaamista ei saa vaikeuttaa

Valmistajien on toimitettava varaosia ja työkaluja kohtuulliseen hintaan. Korjaamista ei enää saa estää sopimuslausekkeilla eikä laitteistojen tai ohjelmistojen ominaisuuksilla.

Takuu ei enää jatkossa purkaudu, vaikka korjaukseen käytettäisiin valmistajista riippumattomia, sitoutumattomia korjaajia.

Älypuhelinten purkaminen ei enää saa vaatia erikoistyökaluja eikä korjaamiseen saa tehdä ohjelmistoesteitä.

Yritykset eivät voi estää riippumattomia korjaamoja käyttämästä käytettyjä tai 3D-tulostettuja varaosia.

Korjaa.se-alusta pioneerina

Korjaamot löytyvät jatkossa nykyistä helpommin, sillä tarkoitus on perustaa eurooppalainen verkkoalusta, josta kuluttajat voivat etsiä paikallisia korjaamoja, kunnostettujen tavaroiden myyjiä, viallisten tuotteiden ostajia sekä yhteisöjen korjausaloitteita kuten korjauskahviloita.

Tällaisia alustoja on jo tehtykin tietyiltä alueilta, kuten Irlannissa ja Suomessa.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n ja Ekokumppanit Oy:n maksuton verkkopalvelu Korjaa.se jakaa tietoa paikallisista korjausammattilaisista.

Tuleeko Suomeen korjauskuponkeja?

Jäsenmaiden on edistettävä sitä, että korjaamisen hinta muodostuisi kohtuulliseksi suhteessa uuden laitteen ostamisen hintaan.

Jäsenmaan on toteutettava vähintään yksi korjausta edistävä toimi. Näitä ovat korjauskupongit ja -rahastot, tiedotuskampanjoiden järjestäminen, korjauskurssien tarjoamien tai yhteisöjen omien korjaustilojen tukeminen.

Kaikille näille keinoille mutta etenkin useampien keinojen yhdistelmälle on Suomessa kannatusta.

”Helpottaa korjaamista”

”Korjauttamisoikeus tekee korjaamisesta nykyistä houkuttelevampaa, koska valmistajien pitää myös kantaa kortensa kekoon, jotta laitteen korjaaminen on helpompaa myös takuuajan jälkeen ja kolmannen osapuolen toimesta”, näkee käytettyjen laitteiden kunnostamiseen ja uudelleenkäytön edistämiseen keskittyvän Inregon markkinointi- ja bisneskehitysjohtaja Heini Kettunen.

Hän toivoo, että käyttöön tulee erilaisia korjaamisen kannusteita, esimerkiksi hintatasoa laskevia alennusseteleitä.

Ohjelmistopäivityksiä pitempään

Kettunen on pääosin tyytyväinen korjauttamisoikeussääntöihin, vaikka suhtautuukin varauksella siihen, kuinka lainsäädäntö implementoidaan kuluttajien ja yrittäjien arkeen:

”Käytäntö vasta näyttää, keksivätkö valmistajat keinoja kiertää sääntöjä.”

Yksi muutostoivo Kettusella on jatkon suhteen:

”Ohjelmistopäivitykset rajoittavat liikaa laitteiden käyttöikää. Niiden pitäisi ilman muuta olla saatavilla niin pitkään kuin laite kestää ja sitä halutaan käyttää. Nyt esimerkiksi puhelimia koskevassa ekosuunnitteluasetuksessa minimiajaksi on asetettu viisi vuotta. Meidän kokemuksemme mukaan laitteet kyllä kestävät kunnostettuna paljon tätä kauemmin.”

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset

Kuva: Adobe Stock. Jäsenmaiden on otettava käyttöön toimenpiteitä, joilla korjauttamisen hinta saadaan pysymään kohtuullisena. Tällaisia keinoja voivat olla esimerkiksi korjaussetelit ja -kupongit tai -rahastot.

Facebooktwitterlinkedin