Bio- ja kiertotalouden Kasvupolun potentiaalisimmiksi kasvuyrityksiksi on valittu Soletair Power Oy sekä Clewat Oy. Lappeenrantalainen Soletair Power Oy kierrättää hiilidioksidia…
Toimistoilman hiilidioksidi jalostuu lentopolttoaineeksi suomalaiskeksinnöllä – Tampereen demokontissa muhii mullistus lentämisen päästöjen pienentämiseen




Lappeenrantalaisen Soletair Powerin toimitusjohtaja Petri Laakso kantaa kädessään grillin kaasupullon näköistä säilötä ulos kontista Tampereella.
Kaasupullon sisältö on kuitenkin mullistavan teknologian alkuaine.
Pullossa on hiilidioksidia, joka on otettu talteen siihen erikoistuneella Direct Air Capture -teknologialla (DAC).
Teknologia mahdollistaa hiilidioksidin talteenoton suoraan ilmasta esimerkiksi rakennusten ilmanvaihtojärjestelmien kautta.

Kasvua hiilen kierrosta
Soletair Powerin ideana on valjastaa rakennettu infra palvelemaan ilmastonmuutoksen torjuntaa.
Soletair Power on integroinut DAC-teknologian rakennusten ilmanvaihtojärjestelmiin ja saanut näin talteen hiilidioksidia esimerkiksi suoraan toimistojen ilmasta.
Ihmisten työskentelytiloissa hiilidioksidia on ilmassa enemmän kuin vaikkapa ulkoilmassa. Jos hiilidioksidipitoisuus nousee sisäilmassa korkeaksi (yli 800ppm), se aiheuttaa väsymystä ja heikentää kognitiivisia kykyjä. Niinpä hiilidioksidin kaappaaminen pois sisäilmasta lisää ihmisten hyvinvointia ja jaksamista työssä.
Soletair Powerin liikeidea on siis sekä parantaa työhyvinvointia ja -tehoa että saada hiili arvokkaaseen kiertoon.
Kaapattu hiilidioksidi voidaan yhdistää vedyn kanssa ja luoda hiilivetyjä kuten synteettisiä ja uusiutuvia polttoaineita laiva- tai lentoliikenteen käyttöön.
Soletair Power osallistui vuonna 2020 kasvuhakuisimpien yritysten Kasvu Open -sparrausohjelmaan ja voitti koko kisan: Yritys valittiin kasvupotentiaalisimmaksi yritykseksi yhdessä Clewat Oy:n kanssa.
Synteettistä polttoainetta lentokoneille
Marraskuussa 2024 Soletair Power aloitti yhteistyön tamperelaisen Liquid Sun -yrityksen kanssa.
Nestemäisestä auringosta nimensä ottanut yritys muuntaa hiilidioksidipäästöt synteettisiksi polttoaineiksi ja kemikaaleiksi. Yrityksen innovaatio on matalalämpöelektrolyysiteknologia LTE.
Talteen otetusta hiilidioksidista voi jalostaa synteettistä lentopolttoainetta (eSAF), joka voisi korvata fossiiliset polttoaineet lentoliikenteessä kestävämmillä ja hiilen kiertoon perustuvilla vaihtoehdoilla.
Liquid Sun testaa parhaillaan hiilidioksidia teollisessa eSAF-demonstraatiossa Tampereella. Demon tavoitteena on kehittää synteettisiä raaka-aineita kestävien lentopolttoaineiden tuotantoon.
”Tämä on meille todellinen virstanpylväs. Tietääkseni kyseessä on yksi ensimmäisistä kokeiluista Suomessa – ja mahdollisesti koko Pohjoismaissa – jossa ilmakehästä talteenotettua CO₂:ta hyödynnetään eSAF-raaka-aineen kehitystyössä”, sanoo Liquid Sunin toimitusjohtaja Pasi Keinänen.
”Kehittämämme teknologia ei ainoastaan vauhdita e-polttoaineiden kaupallisen mittakaavan tuotantoa, vaan luo Suomelle mahdollisuuden nousta maailman johtavien e-polttoainetuottajien joukkoon,” Keinänen jatkaa.
Kahden yrityksen yhteistyö sai alkunsa, koska kestäville energiaratkaisuille on yhä enemmän kysyntää.
”Hiilidioksidin talteenotto on vasta ensimmäinen askel – sen hyödyntäminen on aivan yhtä tärkeää. Liquid Sunin kanssa tehtävä yhteistyö osoittaa iloksemme toteen sen, miten Soletair Powerin DAC-teknologia voi edistää kestävän lentopolttoaineen tuotantoa”, Soletair Powerin toimitusjohtaja Petri Laakso sanoo.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti
Kuva: Liquid Sun/ United Imaginations. Liquid Sun kehittelee laboratoriossa tapoja hyödyntää ilmasta talteenotettua hiilidioksidia arvokkailla jalostustavoilla.
Kuva: Soletair Power/ United Imaginations. Soletair Powerin toimitusjohtaja Petri Laakso kantaa kaasupulloa, jonka sisällä on ilmasta talteenotettua hiilidioksidia.


