Business Finland on myöntänyt suomalaisille vihreän vedyn hankkeille yhteensä yli 60 miljoonan euron rahoituksen. Neste Oyj:n Ipcei-projekti saa 27,7 miljoonaa…
Solar Foodsin tehdas käyntiin – ilmasta valmistettavaa proteiinia voi tulevaisuudessa löytyä monen lautaselta
Teknologiayritys Solar Foods on aloittanut Solein-proteiininsa koetuotannon uudessa Vantaan-tehtaassaan. Tarkoituksena on todistaa, että tuotanto on skaalattavissa teolliseen mittaan.
Toimitusjohtaja Pasi Vainikka pitää tuotantolaitoksen valmistumista ja käynnistymistä merkittävänä asiana niin Suomelle kuin koko maailmalle.
”Solumaatalouden innovaatiot on saatava laboratorioista ihmisten ruokapöytiin tilanteessa, jossa väestö lisääntyy ja ravinnon tarve kasvaa mutta samaan aikaan luontokatoa on hillittävä sekä hiilinieluja ennallistettava”, Vainikka sanoo.
Solein on luonnossa esiintyvä yksisoluinen mikrobi, jota kasvatetaan bioreaktoreissa ilmasta kaapatuilla raaka-aineilla eli hiilidioksidilla, vedyllä ja hapella sekä pienellä määrällä ravinteita.
Tuotanto pyörii uusiutuvalla sähköenergialla eli auringon tai tuulen voimalla.
Lopputuotteena syntyvää miedonmakuista proteiinijauhetta voi käyttää esimerkiksi maidon, munan ja lihan korvikkeena monenlaisissa elintarvikkeissa.
Täyteen vauhtiin kevään kuluessa
Soleiiniproteiinin tuotanto alkoi Espoossa sijaitsevassa pilottilaitoksessa vuonna 2018.
Vantaan Factory 01 -nimisen uuden tehtaan täysi kapasiteetti on pilottilaitokseen verrattuna satakertainen eli noin 160 tonnia vuodessa.
Täyteen tuotantokapasiteettiin on määrä päästä viimeistään alkukesästä.
”Tehtaan tuotantomäärillä pystymme tukemaan omaa ja asiakkaidemme tuotekehitystä sekä tuottamaan Soleinia koemyyntiin ensimmäisille asiakkaille”, Vainikka kertoo.
Soleinilla on jo uuselintarvikelupa Singaporessa, jossa vetyfermentaatiota hyödyntäviä elintarvikkeita on ehtinyt kuluttajamyyntiin asti.
Lupa myyntiin avautumassa myös muualla maailmassa
Solar Foods hakee parhaillaan uuselintarvikelupia myös muualta maailmasta.
Vainikka arvioi, että USA:sta lupa heltiää vuoden 2024 loppupuoliskolla.
EU:sta, Isosta-Britanniasta ja Japanista sitä odotetaan vuoden 2025 aikana.
”Yhdysvalloissa ja EU:ssa myönnetyt elintarvikeluvat saattavat helpottaa esimerkiksi Japanin-markkinan avaamista”, toimitusjohtaja sanoo.
Suomalaisyhtiö on myös solminut johtavan kansainvälisen ruoka- ja bioteknologiakonsernin Ajinomoto Groupin kanssa sopimuksen, jonka päämääränä ovat uudet Solein-pohjaiset tuotteet.
Vihreän yrityksen kovat kasvutavoitteet
Solar Foods sai huhtikuussa 2024 ensimmäisenä suomalaisena yksityisenä yhtiönä Nasdaq Green Equity Designation – Private Company -merkinnän.
Merkintä myönnetään yrityksille, joiden liikevaihdosta yli 50 prosenttia tulee vihreänä pidetystä toiminnasta.
Juuri käynnistynyttä Vantaan-tehdastaan vihreä yhtiö pitää ponnahduslautana kohti vielä jotakin huomattavasti suurempaa.
Seuraavaksi on luvassa teollinen tuotantolaitos, jonka kapasiteetti on nykyistä jälleen sata kertaa isompi. Pitkän aikavälin tavoitteena yrityksellä on miljardin euron liikevaihto.
Kasvunsa vauhdittamiseksi Solar Foods on juuri aloittanut suomalaisille sijoittajille suunnatun kahdeksan miljoonan euron osakeannin, jonka toimeenpanijana on Springvest Oyj.
Vastaava viimesyksyinen rahoituskierros ylimerkittiin etuajassa.
Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi
Kuva: Solar Foods. Bioreaktoreissa muhivan ravinteikkaan proteiinin valmistuksen hiilijalanjälki on sata kertaa pienempi kuin punaisen lihan. Reaktorin äärellä toimitusjohtaja Pasi Vainikka ja teknologiajohtaja Juha-Pekka Pitkänen.