Hävikkiviikko kääntää katseet ruokahävikin vähentämiseen – Leipäpaloista piirakkapohja, taikinajätteestä kuplia limsaan

Leipähävikkiä
Facebooktwitterlinkedin

Tiesitkö, että suomalaiset kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa? Sen arvo on noin 500 miljoonaa euroa.

Leipä on yksi yleisimpiä roskiin päätyviä ruokia niin kaupassa kuin kotonakin.

Jo kymmenettä kertaa järjestettävä Hävikkiviikko-kampanja nostaa ruoan arvostusta ja auttaa vähentämään ruokahävikkiä.

Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Leipä kuuluu useimmin roskiin päätyvien ruokien joukkoon.

“Ruokahävikin vähentäminen on tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ruuantuotannon kestävyyden vaalimisessa. Kun leipä päätyy roskiin, kaikki viljan kasvattamiseksi sekä leivän leipomiseksi ja kuljettamiseksi käytetyt raaka-aineet ja energia on kulutettu turhaan. Kiihtyvä inflaatio ja heikentyvä ostovoima korostavat hävikin torjunnan roolia entisestään”, toteaa Vaasan Oy:n liiketoimintajohtaja Minna Cousins.

Vaasanin teettämien tutkimusten mukaan kuluttajat ovat kuitenkin systemaattisesti vähentäneet kotona syntyvää leipähävikkiä. Ensimmäisenä tutkimusvuonna 2017 useampi kuin joka neljäs vastaaja ilmoitti heittävänsä leipää roskiin viikoittain, kun toissa vuonna sitä teki enää 16 % vastaajista.

 

Hävikkiä torjuttava jokaisella tasolla – leipomoissa, kaupassa ja kotona

Vaasan Oy:n leipomoissa syntyvä hävikki minimoidaan älykkään teknologian avulla, ja syntyvä leipomojäte käytetään tarkasti uudelleen.

Leipäjätteestä valmistetaan muun muassa polttoainetta ja kuplia virvoitusjuomiin.

”Avasimme kesällä Vantaalle uuden palaleipälinjaston, jolla taikinahävikki minimoidaan uuden teknologian avulla. Jokapäiväisen leivän menekin vaihtelu on suurta ja vaikeasti ennustettavaa, joten hävikkiä on vaikea välttää kokonaan. Leipomoilla syntyvä biojäte kuljetetaan konsernimme omalle elintarvikejätteen kierrätyslaitokselle, missä siitä syntyy raaka-ainetta biopolttoaineelle, rehulle ja hiilihapolle juomateollisuuteen”, Minna Cousins kertoo.

Vaasan on aloittanut myös yhteistyön koko Suomen kattavan ResQ Clubin kanssa, jonka sovelluksella saa Vaasanin omista myymälöistä ostettua edullisesti leipää, joka uhkaa päätyä hävikkiin.

 

Yksikin roskiin joutunut leipäpala ylittää muovisen leipäpussin ympäristökuorman

Pakkausten osalta Vaasan on tuonut isojen perhepakkausten rinnalle useista suomalaisten suosikkileivistä myös pieniä pakkauksia, joiden avulla kuluttajien on helppo hillitä omaa hävikkiään. Leivät pakataan muovisiin pusseihin, joissa leipä säilyy tuoreena ja pehmeänä mahdollisimman pitkään.

”Muovinen leipäpussi on edelleen turvallisin ja tehokkain tuoreuden takaaja. Kestävää pussia voi käyttää monta kertaa uudelleen erilaisiin kodin tarpeisiin. Yksikin biojätteeseen heitetty pala ruisleipää aiheuttaa sen muovipakkauksen valmistusta suuremman ympäristökuorman. Muovin hyvät ominaisuudet omaavia uusia pakkausmateriaaleja on toki kehitteillä ja uskon, että näemme niitä pian käytössäkin”, Cousins summaa.

 

Viisi vinkkiä leipähävikin vähentämiseen kotona

  1. Suunnittele viikon ruokalista ja osta vain sen verran, kuin jaksat syödä. Valitse omaan tarpeeseesi sopivankokoinen leipäpussi.
  2. Säilytä oikein. Muovinen leipäpussi säilyttää leivän tuoreena pisimpään ja kestävää pussia voi sen jälkeen käyttää uudelleen, vaikka eväspussina. Lopuksi pussi kuuluu muovinkeräykseen.
  3. Pidennä leivän käyttöaikaa pakastamalla osa leivästä. Sulatus on helppoa huoneenlämmössä tai paahtimessa, jolloin saat pöytään aina lämmintä leipää.
  4. Käytä kuivahtanut leipä esimerkiksi krutonkeina tai piirakkapohjana, tai jauha se korppujauhoiksi. Kauraleipää voi lisätä sellaisenaan smoothien sekaan. Klassikkojälkkärit pappilan hätävara, pullavanukas ja köyhät ritarit voi kaikki loihtia hieman kuivahtaneesta leivästä.
  5. Osta laputettuja ja alennettuja tuotteita kaupan poistohyllystä tai ResQ Clubin kautta ja käytä heti.
Facebooktwitterlinkedin