Laskuri näyttää kodin ruokahävikin

Pauligin ja Luken ruokahävikkilaskuri
Facebooktwitterlinkedin

Paljonko ruokaa teillä heitetään roskiin vuodessa? Montako kymmentä tai sataa euroa perheeltänne kuluu ruokahävikkiin?

Uusi ruokahävikkilaskuri näyttää, millaisilla rahasummilla yksittäinen kotitalous heittää ruokaa menemään. Laskuri osoittaa myös, miten paljon hävikiksi päätyvästä ruoasta aiheutuu turhia kasvihuonekaasupäästöjä.

Paulig ja Luonnonvarakeskus ovat kehittäneet ruokahävikkilaskurin, jotta perheiden olisi helpompi arvioida omaa ruokahävikkiään, sen ilmastovaikutuksia ja hävikin rahallista arvoa.

Laskuri lanseerattiin maaliskuun lopussa ja se on maksutta saatavissa osoitteessa lessfoodwaste.fi.

”Nyt julkaistu laskuri pyrkii herättelemään kuluttajia ja sitä kautta vaikuttamaan juuri tapoihin ja tottumuksiin tekemällä ruokahävikistä helpommin hahmotettavan ja myös mitattavissa olevan ilmiön”, taustoittaa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

 

Digitalisaatio avuksi hävikin nujertamisessa

 

Digitalisaatiosta on tulossa yksi apuväline ruokahävikin vähentämisessä.

Luonnonvarakeskus on jo aikaisemmin kehittänyt erilaisia digitalisuutta hyödyntäviä työkaluja.

Esimerkiksi ravintolat ja muut ravitsemuspalvelut ovat käyttäneet Lukeloki-applikaatiota seuratessaan päivittäisiä ruokahävikkimääriään.

 

Kaisa Lipponen Paulig

Helsingin yliopisto tutkii tuotantoketjuja

 

Ruokahävikin vähentäminen on osa Pauligin vastuullisuusohjelmaa. Paulig tavoittelee arvoketjunsa ruokahävikin määrän puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Yritys on käynnistänyt yhdessä Helsingin yliopiston kanssa tutkimuksen, joka tarkastelee ruokahävikin syntymistä Pauligin raaka-ainehankintaketjun alkupäässä ja yrityksen omassa toiminnassa.

Paulig testasi ruokahävikkilaskuria yhdessä Helsingin yliopiston yrittäjäyhteisö Helsinki Think Companyn ja Helsingin yliopiston opiskelijoiden kanssa.

”Toivomme, että ruokahävikkilaskuri innostaa suomalaisia tekemään arjessaan vastuullisia valintoja”, Pauligin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Lipponen sanoo.

Ruokahävikkilaskuri on suunnattu ensimmäisessä vaiheessa kotitalouksille, mutta tulevaisuudessa sitä voitaisiin mahdollisesti hyödyntää myös ravintoloissa ja ruokakaupoissa.

 

Kuvat: Paulig.

Facebooktwitterlinkedin